Президентът на Индонезия ще се срещне с Путин и Зеленски

Индонезийският президент и председател на Г-20 Джоко Уидодо отпътува днес за Европа, където планира да посети Русия и Украйна и да се срещне с лидерите на страните, за да насърчи мирните преговори.

Джоко Уидодо, президент на Индонезия

Уидодо отпътува за Германия, за да участва като гост в срещата на върха на Г-7 от 26 до 27 юни, а след това ще отиде в украинската столица Киев, за да се срещне с президента Володимир Зеленски.

"Мисията е да поискам от... президента Зеленски да открие форум за диалог за мир, за постигане на мир, защото войната трябва да бъде спряна", заяви той на пресконференция в Джакарта.

Двамата лидери ще обсъдят и веригата за доставка на храни, "която трябва да бъде реактивирана" в най-скоро време, каза Уидодо. От Киев Уидодо ще отпътува за Москва, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Посещението в Москва е планирано за 30 юни, съобщиха по-рано индонезийските власти.

"Със същата мисия ще поискам от президента Путин да започне диалог и незабавно да се обяви прекратяване на огъня и да се спре войната", каза той.

По-рано през април Уидодо обяви, че се е обадил на Зеленски и го е поканил да се присъедини като гост към световните лидери на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември 2022 г.

Тази година Индонезия е ротационен председател на Г-20 и е подложена на натиск от западните държави, начело със САЩ, да изключи Русия от срещата.

Уидодо обаче не отмени поканата към Русия и заяви, че Путин е потвърдил намерението си да присъства на срещата на върха през ноември.

Индонезия, подобно на повечето големи развиващи се икономики, се опита да запази неутрална позиция и призова за мирно разрешаване на продължаващия от месеци конфликт.

Уидодо отказа да изпрати оръжия на Украйна в отговор на молбата на Зеленски, като вместо това предложи хуманитарна помощ.

След приключване на европейското посещение Уидодо ще се отправи към Обединените арабски емирства, преди да се върне в Индонезия. /БГНЕС, АФП

Джакарта / Индонезия