Президентът на Южна Корея пристигна в Япония

Южнокорейският президент Юн Сук Йол пристигна в Япония, за да открие "нова страница" в отношенията, докато предизвикателствата пред сигурността от страна на Пхенян и Пекин разтърсват региона, предаде АФП.

Пътуването се основава на плана, обявен от Сеул този месец, за обезщетяване на корейските жертви на японския принудителен труд по време на войната без пряко участие на Токио.

Съобщенията сочат, че пътуването може да бъде предвестник на подновяването на совалковата дипломация. Японският министър-председател Фумио Кишида вероятно ще покани Юн на срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май, а след това ще посети Сеул.

След избирането си миналата година Юн ясно заяви, че възстановяването на връзките с Япония е негов основен приоритет, и нарече двудневното пътуване в четвъртък "важна стъпка напред".

"Убеден съм, че японското правителство ще се присъедини към нас, за да отворим нова глава в отношенията между Корея и Япония", каза той в интервю за АФП.

"Надявам се, че сега народите на нашите две страни ще вървят заедно напред към бъдещето, вместо да се конфронтират с миналото."

Историята обаче се отразява силно на отношенията, особено жестокостите, извършени по време на 35-годишното колониално управление на Япония, включително използването на секс робини по време на войната и принудителен труд.

Отношенията достигнаха връхната си точка през 2018 г., след като южнокорейски съд нареди на японски фирми да обезщетят жертвите на принудителен труд и техните семейства.

Япония отхвърли решението с аргумента, че споровете от колониалната епоха са били уредени през 1965 г., когато дипломатическите отношения са били нормализирани и Токио е предоставил на Сеул около 800 млн. долара под формата на заеми и икономическа помощ.

Край на порочния кръг

Изборът на Юн и нарастващата загриженост относно Северна Корея и китайската военна мощ обаче дадоха тласък на помирението.

"Международните отношения претърпяват драстични промени... поради което е още по-наложително САЩ, Япония и Южна Корея да се координират отвъд номиналните условия и да засилят интегрираното си възпиране", казва пред АФП Юки Асаба, професор по кореистика в университета Дошиша в Токио.

"Това означава, че Южна Корея вече не може да си позволи да продължава да спори по конкретни двустранни въпроси."

Юн даде ясно да се разбере, че заплахите като севернокорейските ракети и кризите, включително прекъсването на световните вериги за доставки, са движили неговата работа.

"Не можем да си позволим да губим време", каза той тази седмица.

"Трябва да сложим край на порочния кръг на взаимна враждебност и да работим заедно."

Юн и Кишида вече са се срещали в кулоарите на събития, но разговорите им утре ще бъдат първата пълноценна среща на върха на лидерите между страните от 12 години насам.

Очаква се те да проведат рядка съвместна пресконференция, след което Кишида ще бъде домакин на вечеря.

Местните медии съобщават, че Юн дори е направил конкретна заявка за менюто: омуриче - вдъхновена от Запада японска храна, включваща омлет върху ориз.

Въпреки всички външни признаци на размразяване на отношенията, страните все още са изправени пред сериозни предизвикателства, предупреждава Пак Уон Гън, професор по севернокорейски изследвания в университета Евха в Сеул.

"Значимо е, че корейските и японските отношения най-накрая започват да се нормализират, но става малко сложно по отношение на резултатите", казва той пред АФП.

"Всичко се свежда до това на какво ниво министър-председателят Кишида ще бъде готов да се извини за историята".

Япония заяви, че продължава да подкрепя историческите си извинения за военните действия, но много хора в Южна Корея смятат, че това не е достатъчно и се противопоставят на плана за компенсации на Юн.

В международен план обаче сближаването беше приветствано, особено във Вашингтон, който желае да види как двама ключови азиатски съюзници се помиряват.

Желанието за сближаване с Вашингтон може да е отчасти мотив за дипломатическите увертюри на Юн към Токио, казва Асаба.

Той иска съюз с Вашингтон, който да има "по-глобален, всеобхватен и стратегически характер... по редица въпроси от икономиката до националната сигурност и технологиите", каза той.

"Той е наясно, че борбата на Южна Корея с Япония по двустранни въпроси ще попречи на укрепването на отношенията на Сеул с Вашингтон". /БГНЕС

Токио / Япония