Президентът на Израел Исаак Херцог пристигна на официално посещение в Турция

Президентът на Израел Исаак Херцог беше посрещнат в сряда с официална церемония в турската столица Анкара, съобщи Анадолската агенция.

Първоначално Херцог беше посрещнат на международното летище "Анкара Есенбога" от Ибрахим Калин - високопоставен съветник и говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След като напусна летището, Херцог посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк - основателя на Турската република, и положи венец на гроба му.

След това Ердоган посрещна Херцог с официална церемония в президентския комплекс.

По време на двудневното си държавно посещение Херцог се очаква да проведе с Ердоган за двустранни разговори.

След срещата между делегациите на двете страни президентите Ердоган и Херцог ще дадат съвместна пресконференция в президентския комплекс.

За четвъртък програмата предвижда среща на Херцог с членове на еврейската общност в Истанбул.

Историческото посещение на Исаак Херцог в Турция се смята от много експерти за повратна точка в отношенията между Анкара и Тел Авив

Исаак Херцог - 11-ият президент на Израел, се откроява като политик, който за разлика от своите предшественици разбира добре регионалната динамика и значението на Турция.

Много експерти смятат двудневното историческо посещение на израелския президент в Турция за повратна точка в отношенията между Анкара и Тел Авив, които от близо десетилетие са доста колебливи.

Двустранните връзки са установени за първи път през 1949 г., когато година след създаването на Държавата Израел Турция става първата държава с мюсюлманско мнозинство, която призна Израел за суверенна държава.

Стъпките за помирение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския му колега Исаак Херцог изглежда се превръщат в лъч на надежда за регионална стабилност и по-здрави връзки между Турция и Израел.

Исаак Херцог и Реджеп Ердоган

Очаква се двамата лидери да обсъдят важни въпроси, вариращи от двустранните отношения до енергийното сътрудничество, което може да бъде решение на енергийната криза в Европа.

Ердоган и Херцог имат шанс да играят централна роля в регионалната стабилност

За разлика от други популистки израелски лидери като Бенямин Нетаняху, позицията на Исаак Херцог дава възможност да се възстановят отдавна влошените отношения между Турция и Израел.

Опитният израелски политик Исаак Херцог също като баща си Хаим Херцог имаше честта да положи клетва като президент на Израел на 7 юли 2021 г.

Служил в различни министерски ресори, Херцог става лидер на опозицията през 2013 г., като е избран за председател на Израелската партия на труда.

След избирането му за лидер на опозицията Херцог се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, за да обещае подкрепата си за решението за две държави.

Като се има предвид позицията на Турция по палестинския въпрос, който със сигурност ще бъде в дневния ред на двамата лидери, се откроява становището на Херцог по тази тема, която се различава от това на други израелски политици.

Въпреки че Турция и Израел се разминават по някои въпроси, включително Палестина, мнозина са съгласни, че възстановяването на връзките ще донесе взаимни ползи за двете страни и стабилност в региона.

Интересно е, че двустранните връзки между Турция и Израел достигнаха своя връх по време на мандата на бащата на настоящия президент - Хаим Херцог, през 90-те години, когато Израел продължи Мадридските процеси и процесите от Осло за съживяване на израелско-палестинския мир чрез преговори с участието на някои арабски държави.

Тридесет години след посещението на Хаим Херцог в Анкара през 1992 г. синът му Исаак Херцог получи възможността да играе централна роля за помирението и регионалната стабилност заедно с турския лидер Ердоган.

Сътрудничеството в областта на енергетиката може да изведе отношенията на следващо ниво

След като администрацията на САЩ оттегли подкрепата си за проекта за газопровод EastMed за пренос на израелски природен газ до европейския пазар през Средиземно море и Гърция, подписан на 2 януари 2020 г. от Израел, Гърция и Кипър, Анкара отново потвърди готовността си за сътрудничество за пренос на израелски газ до Европа през Турция.

Миналия месец на връщане от посещение в Украйна президентът Ердоган подчерта, че "можем да използваме израелския природен газ в нашата страна, а освен да го използваме, можем да се включим и в съвместните усилия за преноса му до Европа". Той добави, че тези въпроси ще бъдат включени в дневния ред на разговорите с Херцог по време на посещението му в Анкара.

Взаимноизгодното сътрудничество в областта на енергетиката може в дългосрочен план да изведе отношенията между двете държави на следващо ниво.

Друг показател за възстановените връзки между Турция и Израел ще бъде назначаването на посланици, което най-вероятно ще бъде обявено след срещата на двамата лидери в Анкара.

През 2018 г. Турция отзова посланика си в Тел Авив заради смъртоносните нападения срещу палестинците в блокираната ивица Газа, които протестираха срещу решението на американската администрация да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим.

Обиколката на президента Херцог, която е най-високопоставената израелска визита от 2008 г. насам, изглежда има за цел да се преодолее дългогодишното напрежение между Израел и Турция. /БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция