Президентът на Мексико предлага аналог на ЕС в Латинска Америка и Карибите

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова страните от Латинска Америка и Карибите да работят за по-голяма интеграция в региона и предложи да се разгледа възможността за създаване на аналог на Европейския съюз. Той направи това изявление на срещата на върха на външните министри на държавите - членки на Общността на Латинска Америка и Карибите, която се провежда в Мексико Сити, съобщава ТАСС.

"Предложението е да се създаде нещо подобно на Европейския съюз, като се вземат предвид нашата история, реалност и идентичности. Ако мислим в същия дух, не може да се изключи, че Организацията на американските държави (OAS) ще бъде заменена от наистина независима организация, която няма да бъде ничии слуга, а ще действа като посредник по искане и със съгласието на конфликтните страни по въпроси, свързани с правата на човека ", каза той.

В същото време мексиканският президент призна, че в момента предложението му може да „звучи като утопия“. „Трябва обаче да се помни, че ако не си поставяме по-високи цели за бъдещето, тогава нищо няма да бъде постигнато и затова си струва да опитаме“, каза той.

Обрадор също така призова страните от региона да не затварят икономиките си от други страни износители и отбеляза важността на диалога със САЩ./ БГНЕС