Президентът на Пакистан награди Бил Гейтс с орден за принос в борбата с полиомиелита

Пакистанският президент Ариф Алви връчи на основателя на "Microsoft" Бил Гейтс едно от най-високите граждански отличия в страната - ордена "Хилал-и-Пакистан", в знак на признание за заслугите му към човечеството, пакистанския народ и изкореняването на полиомиелита, съобщи вестник "Doon".

"Пакистан оценява помощта на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за националните здравни власти в борбата срещу полиомиелита и нейната благотворителна дейност в полза на пакистанския народ", заяви пакистанският държавен глава на церемонията по награждаването.

На 17 февруари Гейтс се срещна с пакистанския министър-председател Имран Хан, с когото обсъди борбата с коронавируса и полиомиелита в Пакистан и Афганистан. Имран Хан отново заяви, че изкореняването на полиомиелита в Пакистан остава ключов приоритет за правителството и че в страната се полагат всички усилия за засилване на кампанията срещу болестта.

"Работим на всички нива, за да гарантираме, че всяко дете ще е защитено с ваксина срещу полиомиелит, и сме благодарни за постоянното партньорство и подкрепа на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и на другите ни партньори в борбата с полиомиелита. Имаме ясен план за изкореняване на вируса и възнамерявам да го изпълня изцяло, за да може Пакистан да помогне светът да се освободи от полиомиелита", заяви министър-председателят по време на срещата си с Гейтс.

Основателят на "Microsoft" нарече напредъка на Пакистан в борбата с полиомиелита окуражаващ.

Имран Хан подчерта, че Афганистан, който е основният източник на случаи на полиомиелит в двете гранични провинции на Пакистан, се нуждае от спешна международна подкрепа, за да се предотврати хуманитарна криза, включително извънредна ситуация в здравеопазването.

При първото си посещение в Исламабад в четвъртък Гейтс посети Националния команден и оперативен център за борба с разпространението на коронавируса и се запозна с дейността му. Американският предприемач беше информиран за методите, използвани в Пакистан за борба с COVID-19, за секвенирането на генома и вариантите на коронавируса, открити в страната, както и за социалната подкрепа за хората, засегнати от пандемията. /БГНЕС