Президентът открива Срещата на върха на Инициативата „Три морета“

Във втория ден от Инициативата „Три морета“, президентът Румен Радев ще открие шестата Среща на върха.

Веднага след откриването започва президентският панел на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“.

Към Срещата на върха на Инициативата днес ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Република Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер. В 11.45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума. В 12.25 часа ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

Срещата на върха беше предшествана на 8 юли от бизнес форум. Проведе се президентски панел, в който участваха на най-високо равнище ръководителите на делегации, сред които президентите на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Естония Керсти Калюлайд, на Република Латвия Егилс Левитс, на Република Полша Анджей Дуда, на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията бе и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Гост на инициативата тази година е президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение в президентския панел на Бизнес форума се включи и президентът на Република Литва Гитанас Науседа.

Видео приветствие произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. /БГНЕС