Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова се заклеха пред парламента

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Прозвучаха химна на Република България и този на Европейския съюз. С тържествената церемония по полагане на клетва започва техния втори мандат на "Дондуков" 2. На церемонията присъства целият състав на кабинета "Петков", посланици, конституционни съдии, бивши председатели на Народното събрание и президенти, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на дипломатическия корпус.

Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни решения за справяне с кризите и техните социални и икономически последици. Ще продължавам обаче да бъда критичен към законодателната и изпълнителната власт.

Това заяви Румен Радев от трибуната на Народното събрание, след като положи клетва.


Още с първите си думи, Радев провокира народните представители от ПГ на ГЕРБ да напуснат пленарната зала. В началото на словото си Радев заяви, че първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей.

"Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", каза Радев.

По думите му, икономиката е дежурният приоритет на всички правителства през годините. Човекът е много повече от работник. Това е първото предусловие за просперитет, заяви Радев.

Президентът заяви, че в България е налице антимафиотски консенсус.

Държавата занапред не бива да се управлява зад екрана, под масата или зад кулисите, посъветва той.

Налице е историческа възможност да върнем България в русото на закона. Иначе страната ни не може да разгърне огромният си потенциал. Трябва ни здрава и прозрачна медийна среда, каза президентът.

По думите му управляващото мнозинство трябва да постигне бърз и решителен пробив в съдебната реформа.

Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия за отговорна и демократична прокуратура. Промените в Конституцията следва да включват и разширяването на гражданското участие в управлението на държавата, заяви още Румен Радев.

Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. „Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта Румен Радев. Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация. „Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане“, отбеляза Румен Радев.

Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.

Президентът отбеляза, че през целия си мандат с вицепрезидента Илияна Йотова са отстоявали убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, неотклонно следвайки националния интерес.

Той заяви, че е удовлетворен от факта, че последният КСНС демонстрира единствено и последователност по важната темата за Република Северна Македония. Многопистовият подход на правителството трябва да бъде подкрепен, категоричен бе президентът.

Аз съм сред политиците, които желаят час по-скоро РСМ да стане част на Европейския съюз, тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят идеологените от тоталитарното минало. Равноправитето на македонските българи трябва да бъде гарантирано чрез вписването им в Конституцията, заяви Румен Радев, непропускайки да спомене и заличаването на езика на омразата към България.

Румен Радев заяви, че през годините на мандата се е укрепило стратегическото партньорство със САЩ, възстановен е диалогът с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване, отношенията ни с Китай са издигнати на ниво стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица държави отвъд европейското пространство. „От началото на мандата с Илияна Йотова използвахме всеки възможен повод за разширяване на българското културно пространство и за отстояване на нашите достижения“, каза още президентът и допълни, че ще продължи още по-активно тази политика на фона на зачестилите посегателства върху българската култура и история. /БГНЕС