Президентът връчи втория мандат на "Има такъв народ", върнаха го веднага

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание - „Има такъв народ”, Антоанета Стефанова. Тя върна веднага мандата с думите, че отказват да участват в безпринципни коалиции, предаде репортер на БГНЕС.

Заедно с номинирания за премиер Антоанета Стефанова, в президенството на разговор с Румен Радев са Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде съставено на базата на безпринципни коалиции и да бъде ангажимент само на една партия, заяви Радев, след като прие папката с върнатия мандат.

Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. Решенията на българския парламент трябва да бъдат взети независимо от изпълнителната власт. Президентът коментира, че трябва да се потърси баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни.

Наред с всички предложения, разглеждани в НС, липсва най-важното, смята президентът – правителството в оставка продължава да не внася актуализация на бюджета, което по думите му лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство.

Следва държавният глава да реши коя да е третата политически сила, на която да връчи мандат за излъчване на кабинет. /БГНЕС