Президентът налага вето върху промените в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс обезсмислят машинното гласуване. Ще наложа вето, обяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа, предаде репортер на БГНЕС.

Според президента промените в закона имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори. Той бе категоричен, че така се създават предпоставки за честността на изборите.

Промените на толкова важни правила, броени месеци преди изборите, без реален дебат по същество, са пример за непредсказуемост на държавната власт.

В обръщението си към народа президентът подчерта, че след месеци протести срещу правителството, сондажите регистрират рухнало обществено доверие за управляващите.

Отказът на властта да чуе гласът на гражданите удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата отговорност, каза още Радев.

Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано на същата цел. С последните промени се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и ръчното му броене, което обезсмисля машинното гласуване.

Според Радев прехвърлянето на ЦИК на решенията и отговорността дали да се наемат или закупуват машините на практика означава бягство от отговорност на парламента. /БГНЕС