Президентът поиска наказателно преследване на корумпираните и грабителите

Според президента Румен Радев управлението на държавата се характеризира с непредсказуемост, погазване на закона и фаворитизиране на корпоративния интерес.

Това бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания, заяви президентът Румен Радев, отчитайки втората година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

„Година, в която президентската институция често бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия“, допълни държавният глава.

От началото на мандата си президентът Румен Радев е наложил вето на 7 законопроекта, като парламентът се съобрази с неговите аргументи само в един от случаите. "Ветото не е акт за противопоставяне на народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство“, категоричен е Радев.

Президентът засегна и темата за евентуални предсрочни парламентарни избори. „Въпросът не е дали, а кога”, смята Радев, но според него те трябва да бъдат проведени при добри изборни правила, които да гарантират тяхната честност. Държавният глава обърна внимание и на необходимостта от въвеждането на машинното гласуване, видеонаблюдението, както и премахването на т.нар. втори протокол, с който често стават манипулации.

Радев обяви още, че би подкрепил и конкретен политически проект. „Да, ако той отстоява тези ценности и настоява за модернизацията на България“, допълни Румен Радев.

„Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се изменят кардинално с преходните и заключителните разпоредби. Избягва се общественото обсъждане и оценката за въздействие. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес. Сривът на доверието и противоречията блокират възможностите към конструктивни реформи. Липсата на прозрачност и отговорност в управленските решения се разшири и като обхват, и като размер“, разкритикува Радев.

Държавният глава подложи на критика и начина, по който се разпределят обществените ресурси в страната. „След като обществото не реагира на 500 млн. лева за язовирите, без обсъждане, без санкция на Народното събрание и без обществени поръчки, защо да не се разпределят по същия начин 1,35 млрд. лв. за магистрали?“, попита Радев.

В изказването си Радев отново засегна и темата за модернизацията на военновъздушните сили. „След като стана практика Народното събрание да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка от 1,8 млрд. и да платим много повече за изтребителите? Щом е възможно еднолично да се изхвърлят фирми от големи обществени поръчки, защо по същия начин да не се реши кой ще бъде изтребителя? Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в Еврозоната, ние изхвърляме европейските участници от конкурса за нов поен самолет, в разрез с процедурата, разработена по европейски модел“, категоричен е държавният глава.

Той призова МВР, прокуратурата и другите отговорни институции „да навлязат в старателно отбягвания периметър на властта“, както и за „безкомпромисно наказателно преследване“ срещу корупцията.

„Който иска да управлява, трябва да предложи високо образовани и компетентни хора“, смята Радев. Според него е необходима радикална промяна на политическата среда в България. /БГНЕС