Президентът ще удостои с държавни отличия изявени българи

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 днес Румен Радев ще връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава ще удостои с орден Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска.

Румен Радев ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на журналиста и пътешественик Симеон Идакиев и Ваня Грашкина-Минчева, която е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и настоящ изпълнителен директор на Националния център за информация и документация към министъра на образованието и науката. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен ще бъде удостоен и Христо Димитров за големите му заслуги в областта на културата и изкуството и за популяризирането на българските традиции и фолклор.

От 13.30 часа на церемония в Гербова зала държавният глава Румен Радев ще удостои проф. д-р Атанас Щерев и проф. д-р Красимир Иванов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за техните заслуги за развитието на медицинската наука и образование в България.

Президентът ще удостои и Христо Григоров с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен. /БГНЕС