Румен Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Ще предложа частично вето и върна за повторно разглеждане на Закона за извънредните ситуации от българския парламент, обяви президентът Румен Радев в изявление, предаде репортер на БГНЕС.

Според президента липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно респективни мерки, които засилват напрежението и самата криза.

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи – здравната, породена от коронавируса и икономическа и социална, отбеляза Радев.

Той заяви, че икономическата криза ще хвърли стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

Според Радев законът ограничава свободата на словото.

Българите имат нужда не от заплаха, а от подкрепа, убеден е Румен Радев. Според него някои мерки ще останат и след извънредното положение, с което той не е съгласен.

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи тежки последици, каза президентът.

Правителството следва неотложно да преразгледа своята полика спрямо най-засегнатите, посъветва президентът.

Според него спекулата също руши доверието и трябва да има строги мерки, но не и такива, които да не доведат до понижаване на цените на горива, ток и стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата, според Радев, ще попречи на вноса на жизненоважни лекарства.

Радев не е съгласен и с вменяването на полицейски задължения на армията.

Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време, заяви Радев.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един – лична хигиена, ограничаване на социални контакти, каза Радев.

Надявам се депутатите да вземат под внимание разгърнатите мотиви за ветото, а правителството да обърне внимание с адекватни мерки на най-слабите, заключи президентът. /БГНЕС