Президентът Вучич организира митинг в своя подкрепа

В сръбската столица Белград започна митингът в подкрепа на управляващите в Сърбия, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Митингът се организира от президента Александър Вучич. Той се провежда седмица, след като опозицията се събра на грандиозен митинг пред Скупщината с искане за оставка на Вучич и провеждането на демократични избори, след като бъде назначено преходно правителство.

От цялата страна са докарани хора, които да изразят своята подкрепа за първия човек на Сърбия. По централните булеварди се виждат десетки автобуси от всички краища на страната. Припомняме, че милата седмица опозицията се оплака, че на нейни симпатизанти от провинцията е отказван транспорт, защото от фирмите превозвачи са се страхували за своя бизнес и от натиска на властите.

През последните месеци политическото напрежения в Сърбия нарасна. Всяка седмица в Белград и големите градове се организират протести срещу управлението на Вучич под лозунга „1 от 5 милиона“. Той стана популярен, след като сръбският президент заяви, че няма да подаде оставка дори, ако на улицата излязат и 5 милиона граждани.

Протестите в Сърбия започнаха след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Те се оглавяват от опозиционния „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович. /БГНЕС