При българите в Тараклия - в университета учат румънска история, а голямата фабрика е турска

Липсата на български инвестиции и на по-активна финансова и морална подкрепа от страна на София хвърля бесарабските българи в обятията на Русия, предаде БГНЕС.

Тараклийският университет има обединяваща роля за българите от региона

„Въпросът с гласуваната от Народното събрание субсидия в размер на 1 милион лева все още не е постъпил, а вече минава половин година. Тези пари са ни необходими особено на фона на задаващата се криза“, заяви пред БГНЕС доц. д-р Васил Кондов, заместник-ректор по научната дейност на Тараклийския държавен университет. „Финансирането от Молдова е малко повече от финансирането от България“, добави той.

Доц. Кондов е от самото създаване на университета, в който преподава на книжовен български език. Той е изследвал българските диалекти на територията на бившия СССР.

„За всички специалности, независимо какви са – музика, история, педагогика, имаме общ курс по български език. Най-малко 60 часа семестриално два семестъра студентите могат да изучават български“, заяви доц. Кондов.

За Тараклийския университет много се говори заради реформите в Молдова. Издадено е постановление за сливането му с един ВУЗ от Кишинев. „Ние не желаем това и направихме всичко възможно, за да останем самостоятелно учебно заведение. Няма да споменавам имена на чиновници, които ни пречат, но ви уверявам, че такива има, включително на най-високо ниво в министерствата“, каза доц. Кондов и подчерта, че университетът спазва всички закони в Молдова.

Доц. Васил Кондов

Във висшето училище в момента се обучават около 200 студенти по 6 специалности. В него учат от най-южното селище на Молдова до и отвъд столицата Кишинев. Има също така студенти от Румъния и преди войната от Украйна. „В началото, когато университетът беше създаден на базата на педагогическия колеж, тогава имахме най-много студенти – около 500. Този колеж не трябваше да бъде реорганизиран, а да бъде запазен в рамките на университета, каквато е практиката в Молдова. Именно от тези колежи се попълва студентският състав. Когато имахме този колеж, имахме и най-много студенти“, заяви доц. Кондов и добави: „Властта го унищожи и прекрасно знаеха, че това е много лошо за един регионален университет“.

Български университет, в който не се учи българска история

Един от големите проблеми е, че в университета не се изучава българска история като самостоятелен предмет. Тя се учи като част от курса История на страните от Централна и Източна Европа, в който се отделят не повече от два часа.

„Сами разбирате това е крайно недостатъчно като часове. За кое да разкажем по-напред – за хан Кубрат, Аспарух или Левски, и Ботев“, заяви местен университетски преподавател, пожелал анонимност. Българската история не се изучава заради политиката на централните власти в Кишинев, които са ориентирани към Румъния и отдават приоритет на преподаването на румънската история. Само че тази румънизация води до обратен ефект и засилва проруските симпатии на другите общности, включително сред българите и гагаузите, които са мнозинството в Тараклия, сподели пред БГНЕС своята загриженост учителят.

Той се надява на помощ от страна на българските власти, за да може в университета да се изучава пълноценно българска история, дори по възможност повече от един семестър.

Турската фабрика е по-голяма от българската

Животът в населения с бесарабски българи регион е труден както навсякъде. Те са известни със своето трудолюбие и не се оплакват, но липсата на препитание ги кара да мигрират. Някои от тях избират да заминат на Запад, но мнозина предпочитат да отидат на Изток.

„Хиляди българи заминаха за Русия, има цели градове с български квартали и махали там“, сподели доц. Кондов.

Интересуваме се дали в региона има български инвестиции. В града има „шевно предприятие на два етажа“, собственикът му е най-вероятно от Сливен, разказа доц. Кондов. То се намира вдясно от самия университет.Но вляво от нас има много по-голямо турско шевно предприятие. От едната страна българско спретнато и мъничко, а от другата – голямото турско, което се вижда от университета“, заяви преподавателят. /БГНЕС