Приеха плана за ваксиниране срещу COVID-19, страната се разделя на 6 района

Приехме на заседание на Министерски съвет Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът е разработен от работна група от изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, БЛС, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на СЗО. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Създаваме Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов, както обявихме вече. Разработени са фазите по ваксиниране. Първата фаза обхваща медицинския персонал и медицинските специалисти, лекарите по дентална медицина, фармацевти и др. помощен персонал, добави Ангелов.

Броят от тази таргетна група за ваксиниране е 243 600 лица, от които 30 000 лекари, 10 000 по дентална медицина и т.н. Всички български граждани, в която и от групите да попадат ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде направена. Втората таргетна група за ваксиниране са българските учители, педагогическите специалисти – това са 112 080 души.

Трета група – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.

Четвърта група са възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.

Пета таргетна група – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Страната се разделя на 6 района за ваксиниране.

За Район 1 отговаря РЗИ- Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Имаме първи признаци по промяна в заболеваемостта. Отидохме на 12-о място в ЕС, спаднахме с едно място по заболеваемост. За съжаление смъртността още е висока. Първата област, излязла от червената зона и минала към оранжевата по брой на заболели е Кърджали, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Здравният министър добави, че засега нямаме отражение върху броя на хоспитализираните. 12 266 са излекувани за последната седмица, посочи Ангелов. 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 40% е заетостта на леглата за интензивни грижи. Най-високият процент на заети легла е в Шумен и Ямбол, каза Ангелов.

На въпрос на БГНЕС Ангел Кунчев подчерта, че когато започне една епидемия, ако се разполага с ваксинален препарат, веднага се започва ваксинация. Имаме 2 алтернативи – този, който се ваксинира ще бъде предпазен за себе си. Ако искаме обществото да има имунитет, трябва да достигнем 70-75% ваксинация. Няма да отстъпим от решението да бъде доброволна и безплатна ваксинацията, каза Кунчев.

Доц. Кунчев поясни, че няма проблем хората да се ваксинират докато са в инкубационния период. „Това е един от проблемите, който съществува за всички ваксини, не от медицински гледна точка. Това че сте в инкубационния период и през това време ще ви бъде направена ваксинация до нищо по-лошо няма до доведе“, увери той и добави, че преди поставянето на ваксината всеки гражданин може да се тества за своя сметка, но държавата няма да прави това преди поставянето на ваксината. Попитан от БГНЕС дали ще бъде защитено правото на свободно придвижване на неваксинираните, тъя като вече има заявки, че това ще се изисква от хората, за да имат достъп до услуги, главният държавен здравен инспектор заяви, че това е възможно да се случи. „Не е ли така с другите ваксини. Има хора, които са толкова антиваксинално настроени, че не си правят нито една ваксина на децата и момента, в който решат да кандидатстват за Зелена карта отиват и за една седмица правят 15 ваксини. Справедливо ли е? Всяка страна и компания има право да си решава. Вероятно ще има и такива, но те няма да са решени от нас, нито стимулирани да правят такова нещо. Решението трябва да се основава на желанието да бъдете предпазени и убедеността, че това е безопасна мярка“, обясни Кунчев. Доцентът уточни, че първото място на България по смъртност се изследва още от самото начало. „Следим случаите и анализираме. У нас се наблюдава тенденция, която отсъства в Европа – самолечение при голяма част от постъпващите в лечебни заведения хора и отлагането им на срещата с лекар. Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ”, заяви той. Стана ясно още, че до края на годината ще бъде взето решение, за да се предотврати налагането на втора карантина, тъй като има доста хора, при които след изтичането на изолацията дават положителен тест резултат и ще бъде направена законодателна промяна. „До края на годината ще имаме решение по този въпрос. В момента нямаме категорична европейска препоръка, че трябва да бъдат освободени от 14 дневната изолация“, коментира здравният министър. .......................................................

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки. /БГНЕС