Приеха актуализацията на бюджета в основната комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализацията на бюджета за 2021 г., предаде репортер на БГНЕС.

След заседанието на комисията, финансовият министър Асен Василев каза, че според него рискове пред актуализацията, така както е предложена от служебният кабинет, не съществуват.

„Приходната част е гарантирана, тя със сигурност ще се случи. Разходната част е изключително балансирана, има достатъчно пари за увеличение на пенсиите с 12,5%, за пълно покриване на разходите за медицинските работници и медикаменти, които са необходими. Има 430 млн. в подкрепа на бизнеса, плюс дофинансиране на системите на МВР, МП. Парите за допълнителни избори са предвидени. Така, че така да се каже най-лошият сценарий от тежка криза и в разходната, и в приходната част е отчетен”, каза Василев пред медиите.

По думите му оттук нататък, ако депутатите решат да правят допълнителни промени - било в разходната част, било в приходната част, те трябва да бъдат остойностени и разгледани.

Преди това депутатите одобриха и актуализациите на бюджетите на НЗОК и на ДОО.

Министерският съвет предлага приходите и разходите на НЗОК за тази година да са 5,5 млрд. лева. Разходите на НЗОК за борба с ковид-пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева. Предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.

В актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година се посочва, че консолидираният бюджет на държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите е с обща сума 15 194 455,5 хил. лв. /БГНЕС