Приеха Орце Камчев в болница

Македонският бизнесмен Орце Камчев от вчера е в частната болница "Аджибадем Систина", като Основният наказателен съд Скопие разреши той да бъде откаран там от затвора в Шутка. Камчев е обвиняем по делото "Парцели на Водно".

От март тази година Камчев е бил прегледан няколко пъти, но за първи път Наказателният съд му разрешава да ходи на прегледи в частната болница, където е и член на борда на директорите. Той е задържан за допълнителни медицински изследвания и процедури, необходими за установяване на здравословното му състояние, което е оценено като влошено.

Очаква се тези дни, а може би още днес, Апелативният съд да се произнесе по жалбите на защитата на Камчев срещу задържането му под стража.

Следващото заседание по делото "Парцели на Водно" е насрочено за средата на януари.

БГНЕС припомня, че Йордан /Орце/ Камчев, смятан за един от най-богатите македонски олигарси и в продължение на над 10 г. бе част от най-близкото обкръжение на бившия премиер Никола Груевски.

Наред с многото си бизнеси Камчев контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания.

Той е обвиняем по делото "Империя" за пране на пари, участие в организирана престъпна група и незаконно финансиране на партията на избягалия в Унгария бивш премиер Никола Груевски.

Камчев и бившият шеф на службите за сигурност Сашо Миялков бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

На 13 март полицията в Скопие задържа Камчев. В медиите се появи информация, че арестът е свързан с разследването за участието му в изборни измами, както и че прокуратурата е повдигнала обвинение и за опит за бягство. През май Апелативният съд в Скопие отхвърли предложената гаранция в размер на 1,7 млн. евро, внесена от адвокатите за освобождаването на бизнесмена под домашен арест. /БГНЕС