Пригожин: Това беше протест, а не преврат

Това беше протест срещу унищожаването на „Вагнер“, а не за сваляне на руските власти, заяви ръководителят на групировката Евгений Пригожин в Телеграм.


Какви бяха предпоставките за провеждането на "Марша на справедливостта"?

- "Вагнер" изпълнява задачи по целия свят. По план организацията трябваше да спре да съществува на 1 юли 2023 г. "Служителите" отказаха да подпишат договора с МО, само 1-2% решиха да се присъединят към руската армия.

- Първоначалният план беше на 30 юни да отидем в Ростов и да предадем на МО всички превозни средства, които бяха готови за транспортиране.

- Въпреки липсата на агресия, "Вагнер" претърпя ракетна атака, последвана от атака с хеликоптер. Загинаха около 30 бойци на "Вагнер". Това предизвика незабавно решение за военен отговор.

- По време на 24-часовия марш една колона се отправи към Москва, друга - към Ростов. За едно денонощие те напреднаха със 780 км. За съжаление бяхме принудени да атакуваме самолетите на армията. По време на похода всички военни обекти по пътя бяха блокирани и обезоръжени. Никой от военните не е загинал на място.

- Целта беше да не се допусне унищожаването на "Вагнер" и да се потърси отговорност от тези, които с непрофесионалните си действия допуснаха огромен брой грешки по време на "Специалната военна операция". Всички военни, които срещнахме по пътя, подкрепиха това.


- "Вагнер" спря, когато предното подразделение на щурма разположи артилерия, проведе разузнаване и разбра, че в предстоящата битка ще се пролее много кръв. Те решиха, че демонстрацията на протест е достатъчна, и се върнаха.

- Фактори, които накараха "Вагнер" да се обърне: първо, не искахме да проливаме руска кръв. Второ, това е демонстрация на портест, а не преврат в Русия.

- Лукашенко предложи да се намерят решения за по-нататъшното функциониране на "Вагнер" по законен начин. Колоните се обърнаха и се върнаха в полевите лагери.

- Маршът показа много неща, демонстрирани преди това. Сериозни опасения за сигурността в цялата страна. Бяха блокирани всички военни бази и летища.

- Ако действията на 24 февруари 2022 г. бяха извършени от подготвени като "Вагнер" сили, впйната можеше да приключи за 1 ден. Това показва нивото на организация, което руската армия трябва да следва. /БГНЕС