Приказката за Фернандес на Ю Ес Оупън продължава

Лейла Фернандес намери място сред полуфиналистките на Ю Ес Оупън, след като надви Елина Свитолина в три сета – 6-3, 3-6, 7-6 (5), за около два часа и половина.

Фернандес (д) пречупи съпротивата на Свитолина (л) след близо два часа и половина на корта.

Канадката, която навърши 19 години в понеделник, изигра поредния си силен мач и взе пореден голям скалп при дамите, след като по-рано в турнира елиминира вече бившата шампионка Наоми Осака и германката Анжелик Кербер. Първият сет отиде на сметката на Фернандес, която реализира пробив в шестия гейм и не допусна колебания, за да поведе в резултата. Украинската й съперничка, номер 5 в схемата, започна отлично втората част и дръпна с 5-1 гейма. Въпреки че канадката върна един от пробивите, Свитолина затвори сета с 6-3.

Третата част бе изключително драматична, като Фернандес на два пъти повеждаше с пробив, включително при 5-4 и сервис за мача, но петата поставена направи завръщане и в двата случая. Стигна се до тайбрек, където 19-годишната надежда показа по-здрави нерви и се класира за първия си полуфинал на турнир от Големия шлем. Тя наниза по пътя към успеха 42 уинъра срещу Свитолина, която не успя да повтори постижението си от Ю Ес Оупън 2019, когато достигна полуфиналите в Ню Йорк.

Съперничка на Фернандес в полуфиналите ще бъде втората поставена Арина Сабаленка. Беларускинята надви категорично шампионката от Ролан Гарос Барбора Крейчикова с 6-1, 6-4. Сабаленка постигна 43-а победа от началото на година в Женския тур и изравни постижението си от Уимбълдън през юли, когато също бе участничка на полуфиналите в турнира, но загуби от чехкинята Каролина Плишкова.

Сабаленка е на втори пореден полуфинал в Шлема.

Полуфиналът в горната половина на схемата ще бъде определен от срещите Ема Радукану – Белинда Бенчич и Мария Сакари – Каролина Плишкова. /БГНЕС