Приключенецът Беър Грилс се заема с реконструкция на Украйна

Известният британски приключенец Беър Грилс се присъединява към борбата на Украйна срещу Русия, като събира пари, за да помогне за възстановяването на разрушените от войната апартаменти в Киев.

В изявление за "Политико" Грилс заяви, че е "горд", че подкрепя народа на Украйна, и добави, че иска да "подкрепи милионите хора, чийто живот е бил разкъсан от тази война".

Грилс - който неотдавна се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев за документален филм на британската телевизия - каза също, че от тренировъчен опит знае, че оцелелите развиват "тиха смелост и устойчивост, които се превръщат в техен характер" - качества, които той вижда в украинския народ, който повече от година е подложен на руска атака.

През последните две десетилетия Грилс стана известен с участието си в телевизионни предавания за оцеляване, в които се противопоставя на бруталните метеорологични условия, суровата среда, глада и жаждата.

Миналата седмица той официално стана посланик на програмата "Възстановяване на Украйна", която има за цел да възстанови 18 жилищни сгради в района на Киев. Проектът е стартиран от платформата за набиране на средства на Зеленски United24.

Срещата със Зеленски беше "истинска привилегия", каза Грилс и заяви, че украинският президент има "горещо желание да направи всичко възможно, за да защити страната си и да изгради по-добро бъдеще за украинците".

Освен по United24, Грилс работи и по други проекти в подкрепа на украинците, включително разработване на образователна платформа за безплатни онлайн курсове, насочени към цифрови умения, пригодност за заетост и личностно развитие, която ще стартира през юли.

Той се присъединява към различни известни личности, които подкрепят United24, включително украинската тенис звезда Елина Свитолина, астронавтът Скот Кели и легендата от "Междузвездни войни" Марк Хамил, който през февруари заяви пред "Политико", че е "добрият войник" на Зеленски.

БГНЕС припомня, че британецът плати няколко глоби в България, защото изяде застрашена жаба в Рила докато се заснемаше епизод за предаването му. Други провинения бяха свързани с палене на огън в „Национален парк Рила“ и нагазване в езера. /БГНЕС