Приложение прави телефона четец за магазина

Ходенето до магазин и институции винаги носи притеснения дали предметите, които докосваме са добре дезинфекцирани. В условията на коронавирус всеки допир носи стрес. За да намали притесненията френската верига магазини „Карфур“ от няколко месеца усилено работи по въвеждането на приложение, което в комбинация с клиентската карта за лоялност, заменя касовото обслужване и устройствата за самообслужване.

На снимката: кралица Матилде на Белгия на пазар в Карфур

Приложението може да се изтегли от Appstore или Google Play. Инсталирано приложението вече си имат готов четец за магазина. Избраният продукт се сканира и сметката се натрупва в приложението. След края на покупката отивате с телефона до станция за самообслужване, която разпознава клиентската ви карта и се разплащате. Това ви спестява много усилия и време както и притесненията дали устройството, което държите е щателно дезинфекцирано.

Натрупаните точки от покупката могат да се събират също така безопасно. Нужно е само клиентът да използва Face ID или паролата си на телефона.

Новата технология набира огромна популярност във Франция и Белгия от това лято. Според „Карфур“ въвеждането на Smartscan e било отдавна планирано, но въвеждането е ускорено заради пандемията от COVID-19.

„В тези времена е от първостепенно значение за клиентите да се отдалечават един от друг, от служителите в супермаркета и да избягват от физическия контакт възможно най-много. Ситуацията с пандемията ускори плановете ни и трябваше да интегрираме приложението в магазините за по-малко от месец“, разказа ръководителят на проектите за дигитална и електронна търговия Жан-Филип Блеро.

Междувременно от началото на седмицата здравните власти отпуснаха малко мерките и разрешиха на белгийците да посещават магазините семейно. До този момент беше разрешено само на един член от семейството да прави покупки.

Освен това с друго свое решение от 1 септември в Брюксел и Валония се скъсява социалната дистанция на един метър при посещение на културни събития на закрито и открито. Носенето на маски остава задължително за лица на 12-годишна възраст с изключение на артистите на сцената. /БГНЕС