Примабалетистът Нуреев представен като чудовище във филм на Ралф Файнс

В разгара на Студената война, през 1961 г. танцьорът Рудолф Нуреев бяга на запад, напускайкит прочутия Кировски балет на тогавашния Съветски съюз. Внезапното решение да търси убежище във Франция прави впоследствие 23-годишния мъж най-известният балетист в света. Чака го дълга и блестяща кариера. Новият режисьорски опит на Ралф Файнс - филмът „Белият гарван”, показва по драматичен начин ранните години на великия танцьор.

Когато Нуреев надхитря съгледвачите си от КГБ на летище „Бурже“ (тогава основното летище за Париж), той става известен за една нощ. Пропагандната машина го завърта в центъра на противопоставянето между Съветския съюз и запада. Нуреев се превръща в нещо извънредно рядко: талантлив мъж-балетист, чието име е известно по целия свят. Той прекарва следващите 30 години, наслаждавайки се на своята знаменитост.

22-годишният танцьор Олег Ивенко, който няма никакъв опит като актьор е избран от режисьора Ралф Файнс да играе Нуреев в новия автобиографичен филм за звездата "Белият гарван". Роден в Украйна, той израства като говори и на украински, и на руски език. Кариерата му на соло танцьор започва в Татарския държавен академичен театър за опера и балет в Казан, на 500 мили източно от Москва. Изпълнявал е главни роли в няколко класически балета като „Копелия“, „Жизел“ и „Баядерка“. Пред репортер на Би Би Си, актьорът сподели: "Разбира се, че знам доста за Рудолф Нуреев, но бях гледал само малки откъси, на които танцува. Честно да ви кажа, мисля, че първото нещо, което гледах на видео, беше той ... с прасе?" За миг Ивенко се поколеба, сякаш паметта му го подвежда. Но сцените с Нуреев в „The Muppet Show“ през 1977 г. са били гледани милиони пъти онлайн.

Относно идеята във филма, Ивенко споделя: „Ралф настояваше, че публиката трябва да разбере детството и "чиракуването" на Нуреев в професията, защото това го е оформило. Във филма има и негова реплика, че играе принцове на сцената, но никога не е бил принц в живота. Изпадал е в паника от страх, че ще бъде върнат в Русия, за да бъде никой отново. От друга страна, той винаги е предполагал, че където и да се намира, ще бъде „най-обсъжданият човек в стаята“ и това е било така наистина. Ето как е развил чудовищния си егоизъм. Според собствено проучване на Ивенко сред хора, които са познавали балетиста добре, всеки има лично обяснение за това, защо в определени моменти Нуреев се е държал така безобразно. "Докато снимахме си мислех, че всъщност той е бил добър човек, просто понякога е бил безмилостен. Но аз го уважавам и виждам защо е правил някои неща. Мисля, че е криел много дълбоко чувствата си, за да е сигурен, че изглежда силен човек. Външно е можело да изглежда арогантен, но вътре сигурно се е чувствал като изоставено пеленаче,“ споделя актьорът.

Филмът тръгва на голям екран във Великобритания след два дни./БГНЕС

Тагове: