Примирието между Израел и Хамас в Газа е удължено с два дни

Хуманитарната пауза в сраженията между Израел и Хамас ще бъде удължена с два дни, съобщи посредникът Катар, когато изтичаше първоначалното четиридневно примирие в Газа.


"Катар съобщава, че в рамките на продължаващото посредничество е постигнато споразумение за удължаване на хуманитарното примирие с още два дни в ивицата Газа", заяви говорителят на катарското външно министерство Маджид Ал Ансари в X.

Хамас потвърди, че е договорено двудневно удължаване на примирието с Израел и свързаното с него освобождаване на заложници и затворници.

"Хамас обявява, че е постигнато споразумение с братята в Катар и Египет за удължаване на временната хуманитарна пауза с още два дни при същите условия като предишното примирие", се казва в изявлението.

В хода на първоначалното примирие се очакваше Хамас да освободи общо 50 цивилни заложници, жени и деца.

В замяна на това трябваше да бъдат освободени 150 палестински затворници, държани от Израел, и да бъде разрешено внасянето на хуманитарна помощ в Газа.

През първите три дни на примирието войнстващата групировка освободи 39 израелски заложници в замяна на 117 палестински затворници, държани в израелски затвори като част от споразумението. /БГНЕС