Принц Андрю няма да се завърне към обществения живот

Какъвто и да е резултатът от жалбата за сексуално насилие, подадена от Вирджиния Джуфре срещу принц Андрю, принц Чарлз не вярва, че връщането на брат му в обществения живот е възможно, пише „Венити Феър“.

Това беше потвърдено пред вестник „Таймс“ от източник, близък до наследника на британския трон, за когото жалбата, подадена от Джуфре преди няколко дни срещу херцога на Йорк с обвинение, че е имал сексуални отношения с нея, когато е била непълнолетна, означава, че „завръщането на брат му е очевидно невъзможно“. Според същия този източник принцът на Уелс смята, че проблемът с принц Андрю "няма решение", тъй като въпреки че Вирджиния Джуфре загуби делото си, вече беше ясно, че "заплахата от неговото обвинение редовно възниква" и че асоциирането на херцога на Йорк със случая Епщайн винаги ще означава „нежелано увреждане на репутацията на институцията“.

Въпреки че се оттегли от обществения живот през ноември 2019 г., херцогът на Йорк се надяваше да възобнови задълженията си като официален член на британското кралско семейство.

Според „Таймс“ принц Андрю всъщност е смятал, че през февруари тази година ще може да се върне към обществения живот - възможност, която сега изглежда още по-малко вероятна и далечна. „Всичко това е предупреждение, че нещо подобно би било много трудно да се постигне“, казва източникът, близък до принц Чарлз.

В момента принц Андрю подготвя съдебна стратегия със своите адвокати, докато прекарва няколко дни в замъка Балморал с кралица Елизабет II и бившата си съпруга Сара Фъргюсън.

Според „Таймс“ неговите възможности са да не отговорите на жалбата, да отговори на нея и да се изправи пред евентуален процес в съдилищата на Ню Йорк за сексуално насилие, или да се опита да постигнете споразумение с Вирджиния Джуфре и да й плати голямо обезщетение без необходимостта да се признава всякаква вина.

Случаят може да продължи до две години и да засенчи празненствата на Платинения юбилей на кралица Елизабет, която досега подкрепяше сина си, като го приветстваше в различните му резиденции или излизаше на разходка или яздеше с него. /БГНЕС