Принц Андрю с контраобвинение: правил секс по взаимно съгласие

Принц Андрю, който е обвинен в изнасилване на непълнолетна, поиска делото му да бъде разгледано от съдебни заседатели, а адвокатите му отново претендират делото му да бъде прекратено по принцип. Те настояват, че ако е имало сексуална връзка с Вирджиния Джуфре, това е било по взаимно съгласие, твърди „Таймс“.

Наскоро стана известно, че съдът е отхвърлил предишната молба на адвокатите на принца за прекратяване на делото, което означава, че синът на кралица Елизабет II все пак ще трябва да бъде съден.

Тази седмица адвокатите на принц Андрю отново поискаха от американския съд да отхвърли иска на Вирджиния Джуфре, която настоява, че принцът я е изнасилил, когато е била на 17 години.

В жалбата от 11 страници адвокатите на Андрю цитират множество формални причини, поради които искът на Джуфре не може да бъде разгледан. Адвокати казаха, че ако е имало някаква "сексуална активност" между принца и Вирджиния Джуфре, това е било по взаимно съгласие.

„Претенциите на Джуфре попадат от доктрината на съгласието“, се казва в документа.

Адвокатите на принца също твърдят, че граждански иск срещу принца не може да се гледа в САЩ, тъй като Джуфре е жителка на Австралия. Освен това те посочват споразумение, сключено преди това между Джуфре и Епщайн, изключващо прибягване до съда.

В документите се казва, че принц Андрю "признава, че се е срещал с Джефри Епщайн около 1999 г.", но отрича да е участвал в престъпни дейности. Снимката, на която Джуфре и принц Андрю са заснети заедно, все още не се коментира от адвокатите, тъй като те нямат достатъчно информация, за да признаят или отрекат нейното съществуване или автентичност.

Адвокат Лиза Блум, представляваща Джуфре, окачестви като пиар искането на принца за процес със съдебни заседатели, тъй като самата Вирджиния преди това е поискала същото.

Секс скандалът около принц Андрю не стихва вече няколко години. Вирджиния Джуфре твърди, че е била жертва на Джефри Епщайн, който през 2019 г. беше обвинен в сексуален трафик и проституция на непълнолетни. Твърди се, че Епщайн е бил домакин на оргии за богаташи и властници през годините. Джуфре настоява, че принц Андрю е имал сексуален контакт с нея против волята й няколко пъти през 2001 г. Наказателното преследване на Епщайн в САЩ беше прекратено след самоубийството му в затворническа килия на 10 август 2019 г. Наскоро бившата му любовница Гислейн Максуел беше призната за виновна в сексуален трафик.

Самият принц Андрю беше отстранен от кралските задължения заради скандала, а наскоро беше лишен от всички военни звания и титли. Процесът срещу него може да засенчи и честването на 70-годишнината, откакто майка му кралица Елизабет II е на трона. Самата платинена годишнина ще се падне на 6 февруари, но тържествата са насрочени за юни тази година. /БГНЕС