Принц Чарлз: Татко ще ми липсва безкрайно

Принц Чарлз, наследник на британската корона, отдаде почит на принц Филип, който почина в петък, заявявайки, че „скъпият татко“ ще ми „липсва изключително много“ и възхвали неговата „забележителна и всеотдайна служба“ в името на страната.

"Както можете да си представите, моят баща ще ни липсва изключително много на мен и моето семейство", каза принцът в изявление по телевизията, като благодари на обществеността за подкрепата "в този много тъжен момент".

Британският премиер Борис Джонсън няма да присъства на погребението на принц Филип, отстъпвайки своето място за член на семейството, съобщи „Скай нюз“, позовавайки се на изявление на говорителя на Даунинг Стрийт.

Това решение идва, след като Бъкингамският дворец разкри, че само 30 души ще присъстват на погребението на херцога, в опит да следват протоколите, съвместими с Ковид мерките.

Опелото и погребението на херцога на Единбург ще се състоят на 17 април в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Церемонията ще бъде в тесен семеен кръг. Погребението няма да бъде държавно и ще се проведе във военен стил, както самият принц Филип е искал.

„Поради ограниченията, наложени от коронавируса, само 30 души могат да присъстват на погребението ... Министър-председателят иска да действа напълно в съответствие с това, което е най-доброто за кралското семейство и следователно няма да присъства на погребението в събота, за да могат повече членове на семейството да направят това“, се казва в изявлението. /БГНЕС и АФП