Принц Хари и Меган Маркъл са лица на кампанията Vax Live

Принц Хари и Меган Маркъл ще се появят на звезден концерт, целящ да увеличи достъпа до ваксини срещу коронавируса, предаде Би Би Си.

Двойката беше обявена за водеща на кампанията Vax Live, организирано от групата за борба с бедността Global Citizen.

Президентът на САЩ Джо Байдън също ще се появи на концерта, чийто домакин е поп звездата Селена Гомес.

„Ако всички се възползваме ще бъдем в по-голяма безопасност, когато всички навсякъде имат равен достъп до ваксината“, казаха Хари и Меган.

"Трябва да се стремим към справедливо разпространение на ваксините и така да възстановим вярата в нашата обща човечност. Мисията не може да бъде по-критична или важна", гласи изявлението на двойката.

Събитието ще бъде записано тази неделя на стадион SoFi в Лос Анджелис и излъчено на 8 май.

Vax Live призовава правителствата да отделят собствени средства, за да дарят дози и ресурси.

Кампанията също така подтиква бизнеса да "дарява долари за дози", а фармацевтичните компании да предоставят ваксини без печалби.

Повече от един милиард дози ваксини срещу коронавирус са поставени вече по целия свят. Но има огромни разлики в темповете на напредък в различни части на света, като някои страни са ваксинирали голяма част от населението си, а други все още чакат да пристигнат първите пратки.

Концертът Vax Live ще включва изпълнения на Дженифър Лопес, Foo Fighters и Еди Ведър от Pearl Jam.

Френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо и хърватският премиер Пленкович също ще се присъединят към събитието./БГНЕС