Принц Уилям се изказа за нарастването на антисемитизма

Принц Уилям осъди нарастването на антисемитизма в Обединеното кралство, докато посещаваше лондонска синагога - първата му публична поява, след като се оттегли от събитие поради „лични причини“, предаде АФП.


Престолонаследникът посети лондонската западна синагога Marble Arch, където прекара време с оцелялата от Холокоста Рене Солт, на 94 години.

Той също така разговаря с млади хора, като им каза, че антисемитизмът "няма място в обществото,Казвал съм го преди и ще го кажа отново“.

"И слушайки всички ваши преживявания, както Катрин, така и аз сме изключително загрижени за нарастването на антисемитизма, за който вие говорихте толкова красноречиво тази сутрин, и просто много съжалявам, че ви се е наложило да преживеете това, то няма място и не трябва да се случва", добави той.

Регистрираните случаи на антисемитизъм и антимюсюлмански прояви на омраза рязко нараснаха в Обединеното кралство след атаките на Хамас на 7 октомври и последвалата военна операция на Израел.

Миналата седмица Уилям предизвика скандал, когато призова сраженията във войната между Израел и Хамас да приключат "възможно най-скоро", нарушавайки неписаното правило на кралското семейство да не коментира международни конфликти.

Принцът, чиято съпруга Катрин се възстановява от операция, а бащата крал Чарлз III се лекува от рак, се отказа от участие във възпоменателната служба, позовавайки се на "личен въпрос".

От канцеларията на двореца Кенсингтън на Уилям отказаха подробности, но заявиха, че Катрин, принцесата на Уелс, продължава да се "справя добре с възстановяването си". /БГНЕС