Природозащитен център лекува диви животни и опазва застрашени видове

Уникален спасителен център за диви животни функционира в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

От 25 години специалистите от звеното лекуват бедстващи животни, включително и от редки видове, след което ги връщат в дивата природа, което е от огромно значение за опазването на тяхната популация. Освен това в Спасителния център се размножават птици с трайни увреждания, които не могат да се върнат обратно в природата, както и се развиват програми за реинтродукция и подпомагане на популациите на много редки видове. Центърът е една от най-старите неправителствени организации у нас и единственото такова звено в цялата страна.

„С общи усилия успяхме 25 години да работим в посока на спасяване на дивата природа. Нашата дейност, макар и свързана с рехабилитация на диви животни, предвид това, че те са част от общото цяло на природата, на практика е пряко свързана с оцеляването на българската природа и природата на Европа. Може да прозвучи нескромно, но нашият център е най-големият на Балканския полуостров и водещо звено по програмите за възстановяване на изчезнали видове. Идеята за създаването на центъра е именно тази – да се използва за база за съхранение и възстановяване на изчезващи или изчезнали видове“, разказа д-р Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителния център за диви животни – Стара Загора.

За 25 години центърът може да се похвали с участие във възстановяване на няколко застрашени вида – Ловен сокол, Белошипа ветрушка, Белоглав лешояд и други.

„Подпомагаме популацията на Египетския лешояд, която е една от най-бързо изчезващите птици в Европа“, подчерта още д-р Клисурова.

Центърът развива и редица образователни дейности, а на година е посещаван от над 3 хил. деца и подрастващи. Тази година обаче тази му функция е възпрепятствана от епидемичната обстановка в страната и света. Въпреки това специалистите продължават да правят всичко възможно, за да предадат посланието за опазване на природата и биоразнообразието на всички.

Трудностите са много, признава д-р Клисурова, но целият екип е отдаден на каузата. Сериозна трудност е и финансовата част, но с упорита и всеотдайна работа по проекти и дарения центърът се справя. Държавата и местната власт също помагат, често се включват и доброволци.

Годишно над 1000 пациенти попадат под грижите на специалистите, като 35-40% от тях са напълно излекуваните, а след пълното им възстановяване се връщат обратно в природата.

„Отговорността на обществото се повишава. Все повече хора се обръщат към нас със сигнали и въпроси. Това за нас е изключително добра новина“, подчерта д-р Христина Клисурова. /БГНЕС