Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков, обвиняемият е с COVID-19

Върховният касационен съд отложи делото срещу Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Причината - вчера е постъпила молба от Кристиан Николов да не се яви на съдебното заседание, защото е болен от COVID-19 и е поставен под карантина.

Днес съдът трябваше да потвърди или да измени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 9 години и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 10 години.

Досега магистратите не намериха доказателства, че той е действал умишлено, като е седнал зад волана дрогиран. Николов няколко пъти изрази съжаление за инцидента, но е категоричен - че не е употребил дрога.

Следващото заседанието ще се проведе 21 юни от 09.00 ч.

БГНЕС припомня, че журналистът Милен Цветков бе пометен докато чака в автомобила си на червен светофар навръх Великден. Николов, под влиянието на наркотици и с превишена в градски условия скорост, блъсна автомобила на Цветков на червен светофар в района на мол „Парадайз център” в София навръх Великден 2020 година.

Кристиан Николов е единствен обвиняем по делото. На 4 март тази година бе признат от Софийски градски съд за виновен за извършено по непредпазливост престъпление и му беше наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 10 години.

Прокуратурата протестира наказанието на Кристиан Николов от 9 години за катастрофата, при която загина Милен Цветков и делото се прехвърля във Върховния касационен съд. Държавното обвинение даде Николов на съд за причиняване на смърт при катастрофа при евентуален умисъл. Като причина за това посочи, че подсъдимият е управлявал автомобила си под влиянието на три вида наркотици, превишил е скоростта близо два пъти над разрешената и не се е опитал да спре, въпреки, че е възприел червения сигнал на светофара.

Софийският градски съд осъди Кристиан Николов на 9 години затвор, като прие, че катастрофата е по непредпазливост, а не при евентуален умисъл.

От държавното обвинение протестираха, като поискаха постановяване на присъда по по-тежкия текст (за евентуален умисъл) и размера на наказанието да бъде увеличен на 15 години затвор, но Апелативният съд потвърди изцяло присъдата на градските съдии. /БГНЕС