Прищина откри официално посолство в Йерусалим

Министерството на външните работи на Косово съобщи, че от днес посолството на страната в Йерусалим е официално открито, в съответствие с договора за взаимно признаване с Израел.

Габи Ашкенази, министър на външните работи на Израел

При установяването на дипломатически отношения на 1 февруари тази година министърът на външните работи на Израел Габриел Ашкенази откри табелата на посолството на Косово в Йерусалим.

Поради ситуацията с пандемията и невъзможността на представители на косовската държава да присъстват на церемонията, и.д. министър на външните работи на Косово Инес Демири изпрати табелата на дипломатическото представителство и знамето на Косово, които бяха поставени на сградата в Йерусалим, открита от министър Ашкенази.

„Поставянето на табелата и на държавното знаме отразяват ангажираността на правителството на Косово да изпълни ангажимента си за откриване на дипломатическо представителство в Йерусалим“, се казва в съобщението на външното министерство.

Държавите от Арабската лига, Брюксел и Турция се обявиха против това решение.

Съгласно подписаното във Вашингтон споразумение, Израел признава независимостта на Косово, а Прищина, от своя страна, се съгласи да открие свое посолство в Йерусалим. Така Косово стана първата държава с преобладаващо мюсюлманско население, която откри свое представителство там. /БГНЕС, МИА

Прищина / Косово