Приспаха кит, засядал многократно в Темза

Китът, който беше освободен, след като беше блокиран в Темза, отново се скиташе по реката, която тече през британската столица. Животното с дължина между три и четири метра отново заседна и ветеринарите решиха, че е най-добре да го приспят.

Видеоклиповете, които наводниха интернет, показват, как китът е поливан с маркуч от млад мъж, за когото се смята, че е нает в пристанището на Лондон, пише „Гардиън“. Излизането на животното на сушата дало възможност да бъде прегледано от ветеринар.

Няколко екипа - спасителни, речни, пожарни, както и британската служба за опазване на морския живот се бориха да върнат кита в по-дълбоки води до един часа след полунощ.

Глен Николаидис от лондонската пожарна бригада заяви, че след това китът е преместен на мястото, за да могат експертите да преценят дали може да бъде пуснат обратно във водата поради наранявания и предвид общото му състояние.

Младият кит, дълъг между три и четири метра, продължи пътуването си по Темза и гражданите са го видели отново при корабния шлюз Тедингтън, връщайки се в Ричмънд, където беше спасен вчера.

Този голям воден бозайник е бил виждан отново през деня на различни места по реката. Спасителните служби са били в режим на готовност, в случай че животното отново заседне, което и се случва. Тогава ветеринарите стигат до заключението, че здравето на кита бързо се влошава и че е най-добре да го приспят.

Норковите китове (Balaenoptera acutorostrata) растат на дължина около 10 метра, което означава, че гостенинът на Темза е бил изключително млад.

Местообитанието им е от Северния Атлантик до Тихия океан. Радиусът им на движение се простира от ръба на арктическия лед през лятото до почти екватора през зимата. Няма никаква логика китът да бъде в Темза. /БГНЕС