Пристанището на Черноморец „изяде” плажа, Созопол иска нов проект

Община Созопол и жители на Черноморец искат помощ от държавата, за да се направи нов проект на построеното преди шест години с европейски средства пристанище в града. След неговото постояване плажът в Черноморец е изчезнал, а морето е на път да се превърне в блато, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„С просто око може да се види какво се е случило. Видя се, че в тази част на пясъка се натрупа за сметка на другия край, където бяха изкарани камъни и реално плажът не е това, което беше преди години”, заяви за БГНЕС Георги Пинелов, председател на Общинския съвет в Созопол.

Преди две години местни излязоха на протест и поискаха специалисти да преразгледат проекта. Оттогава нищо не се е променило, а заливът, затворен от пристанището, е на път да се превърне в блато.

„Там, където в момента не може да се ходи на плаж, имаше водна пързалка, имаше заведения. Мисля, че старите хора му казваха дебелият пясък, а сега се вижда, че няма никакъв пясък и е само камъни”, коментира една от участничките в протеста Катерина Капрова.

Сега общината в Созопол иска експертна проверка и анализ на състоянието на залива, теченията и да бъдат предвидени средства за изработването на нов проект, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон.

На снимката: Георги Пинелов

Да бъде възложена експертна проверка и анализ на състоянието на залива, теченията и възможността да бъдат спрени разрушителните процеси и да бъдат предвидени средства за изработването на проект и за неговото реализиране, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон, настоява още в писмата до министрите председателят на местния парламент. За това ще разчита и на подкрепата на Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, защото причинените от пристанището проблеми са и екологични, а задълбочаването им ще доведе до екологична и здравна катастрофа в курортния град. Тези факти дават основание на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов да поиска спешна и адекватна помощ от правителството и конкретно от тримата министри.

Пристанището в град Черноморец е изградено по проект и е на стойност над 9 млн. лева. /БГНЕС