Притесняват ли се германските компании от корупцията в Югоизточна Европа?

България би се развила много по -добре, ако 10 до 20 процента от националното богатство не се вливат в джобовете на няколко души. „Твърде много пари се изчерпват, няма истинско преследване, камо ли истинско преследване за корупция“, каза за Дойче веле Мартин Котее, ръководител на бюрото на Фондация „Фридрих Науман“ в София.

В годишната „черна книга“ Коте публикува най-драстичните случаи на изчезване на парите на данъкоплатците в България. Дори повече от "Черната книга" на Асоциацията на данъкоплатците на Германия, българският случай е чувствителен политически въпрос.

Германските компании в страната също са недоволни от мащаба на борбата с корупцията. Неотдавнашно проучване на Германско-българската търговско-промишлена палата установи, че 47% от германските компании са много недоволни, а още 34% са доста недоволни от борбата с корупцията в България. За сравнение, само два процента са доволни. Това е опустошителна оценка на германската икономика, която присъства там, може да си помисли човек.

Корупцията е второстепенна, тъй като бизнесът процъфтява

Но цялостното удовлетворение на германската икономика от България е огромно: 97% от германските компании, базирани в България, биха отишли отново там, 50% дават на мястото най -добра и втората най-добра оценка. „На пръв поглед това със сигурност е противоречие: от една страна има недоволство от корупцията и върховенството на закона, от друга страна наистина има голямо удовлетворение от местоположението“, казва д-р Митко Василев, ръководител на Германска-българската търговско -промишлена камара, пред Дойче веле.. „Но корупцията е само един от многото фактори, що се отнася до местоположението. Според нашия опит германските компании едва ли са лично засегнати от корупция. Следователно резултатите от изследването отразяват общото недоволство в страната", каза Василев.

Данните за търговията предлагат ключ към разрешаването на това противоречие: Германия е търговски партньор номер едно на България и за разлика от други страни, търговията между Германия и България нараства с почти 650 млн. евро през първата половина на 2021 г. в сравнение с периода преди коронавируса, през 2019 г. . В същото време германската икономика може да се похвали с традиционното приемане на германските фирми, мотивирана работна сила, ниски разходи за труд и ниска данъчна тежест. Просперитетът на бизнеса и ниските разходи на германските компании в страната очевидно са по-важни за тях от корупцията и върховенството на закона.

Румъния и България не си приличат

По -различна е ситуацията в съседна Румъния. „Не винаги можете да поставите Румъния и България в един и същи съд“, предупреждава Себастиан Мерц, директор на Германско-българската търговско-промишлена палата. „И двете страни са обединени от типична посткомунистическа корупция, присъединяването към ЕС през 2007 г. и специалния надзор на ЕС. "Но в Румъния корупционната ситуация се подобри значително благодарение на антикорупционните мерки и не познавам германски компании, които самите са пряко засегнати от корупцията", казва Мерц.

Експертът по корупция Сорин Йонита от румънския мозъчен тръст Expertforum споделя тази оценка. В интервю за Дойче веле той оценява, че „15-годишните усилия, вдъхновени от ЕС за борба с корупцията, особено със създаването на Националната агенция за борба с корупцията, имаха значение. Има ефект на сплашване, особено в регионалната администрация ... и особено когато става въпрос за големи корпорации и чужденци."

Този оптимизъм се отразява и в икономическите изследвания на германските компании в страната: 25% са много недоволни, 29% доста доволни и 12% дори много доволни от борбата с корупцията и престъпността в Румъния. В същото време, според Йонит, "корупцията остава сериозен проблем в Румъния, тя е концентрирана върху грабеж на бюджет от хора с политически връзки, контрол върху държавни предприятия и манипулиране на публични търгове".

Германската икономика не може да си позволи превъзпитание

ЕС ще осигури огромни суми през следващите години за преодоляване на икономическите последици от пандемията на коронавирус. Само България може да се надява на почти 12 милиарда евро. Германските компании също искат да се възползват, но има опасения, че милиарди от ЕС могат да изчезнат поради корупция. По време на посещението си в българската столица миналата седмица членът на Европейския парламент Софи Ин'т Велд сложи пръст в раната: „Борбата с корупцията на високо равнище остава проблематична ... Призоваваме Европейската комисия да наблюдава и преразглежда средствата от ЕС, включително Фонда за възстановяване. "

На фона на новите фондове на ЕС Германският комитет за икономика на Източна Европа публикува през септември документ за позицията си за Югоизточна Европа. В него се посочват вземането на правила, прозрачността в процесите на вземане на решения, върховенството на закона и борбата с корупцията като „важни фактори за устойчивия икономически успех и готовността на германските инвестиционни фирми за инвестиране“.

Но как ефективно да се борим с корупцията в Югоизточна Европа? Що се отнася до решението, германските представители на бизнеса предпочитат да стоят настрана. От една страна, документът за позицията на Германския икономически комитет подчертава насоките за съответствие на германските компании, което трябва да бъде добър пример чрез политиката на нулева толерантност по въпроси, свързани с корупцията. Но, както предупреждава Аня Куиринг, експерт от Югоизточна Европа от Комитета за Източна Европа, „не трябва да претоварвате компаниите, те не могат да си позволят превъзпитание“.

От друга страна, в очите на споменатия комитет, ЕС е задължен преди всичко да окаже натиск върху местните власти чрез механизма за наблюдение. Въпреки това, както през последните години показаха различни събития в Румъния и България, в миналото тези механизми не са били гаранция за ефективна борба с корупцията. Мартин Котее обобщи: „Ще минат години, преди блатото на корупцията да изсъхне почти напълно“. /Дойче веле

Категории:

Тагове: