Привърженици на Болсонаро атакуваха правителствени сгради в Бразилия

На 8 януари поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро влязоха в сблъсъци с полицията и щурмуваха правителствени сгради в Бразилия. Те опустошиха сградите на парламента, Федералния върховен съд и работната резиденция на държавния глава.

На 8 януари поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро влязоха в сблъсъци с полицията и щурмуваха правителствени сгради в Бразилия. Те опустошиха сградите на парламента, Федералния върховен съд и работната резиденция на държавния глава.

Все още няма данни за евентуални смъртни случаи или наранявания.

Много международни политици осъдиха действията на протестиращите и заявиха, че подкрепят Луис Инасио Лула да Силва и неговото правителство.

Привържениците на Болсонаро протестираха срещу резултатите от президентските избори през октомври. Тълпи от демонстранти, носещи бразилски знамена и облечени в жълто-зелени дрехи, навлязоха в центъра на града и разбиха прозорците на парламента, Федералния върховен съд и двореца Планалто, който е работната резиденция на държавния глава. Охранителите на административните сгради, които в неработен ден са били празни, не са успели да отблъснат натрапниците.

Хеликоптер на военната полиция от Бразилския федерален окръг хвърли по протестиращите шумови и светлинни гранати, полицията използва и сълзотворен газ.

Часове след началото на погромите полицейските части в Бразилия успяха да изтласкат протестиращите от завзетите от тях правителствени сгради. Първоначално беше съобщено, че са задържани 30 души. По-късно телевизия Globo съобщи, че над 150 души са били задържани за участие в безредиците.

Привържениците на Лула да Силва поискаха от главния прокурор да разреши използването на федералните сили за сигурност в Бразилия.

Президентът на Бразилия обеща да установи самоличността на вандалите, участвали в неделните безредици в столицата, и да ги накаже. Той проведе извънредна среща с министрите във връзка с размириците.

В Бразилия е въведено извънредно положение до края на януари.

Бразилската служба на главния прокурор, която представлява правителството, поиска ареста на бившия ръководител на столичната дирекция за обществена сигурност Андерсон Торес.

Главният прокурор на Бразилия Аугусто Арас поиска от прокуратурата на федералния окръг на столицата да започне наказателно производство във връзка с размириците.

Реакция на международната общност

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заявиха, че Европейският съюз осъжда окупацията на парламента и правителствените сгради от протестиращи в Бразилия и изразява пълна подкрепа за законно избрания президент на страната Луис Инасио Лула да Силва.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече ситуацията в Бразилия възмутителна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за незабавно прекратяване на протестите в Бразилия.

Аржентинският президент Алберто Фернандес призова международната общност да осъди размириците в Бразилия.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Великобритания напълно подкрепя Лула да Силва на фона на антиправителствените бунтове в страната.

Лидерът на Чили Борик осъди бунтовете, организирани от поддръжници на бившия бразилски президент Болсонаро, като ги нарече "страхлива атака срещу демокрацията".

Венецуелският президент Мадуро нарече поддръжниците на бившия президент Болсонаро, участвали в атаките на правителствени сгради в бразилската столица „неофашисти”.

Антонио Таяни, министър на външните работи и международното сътрудничество и заместник министър-председател на Италия, заяви, че резултатите от президентските избори в Бразилия трябва да бъдат зачетени.

Френският лидер Еманюел Макрон изрази подкрепата си за Лула да Силва след размириците в столицата.

Мексиканският външен министър заяви, че страната му осъжда събитията в Бразилия. Кубинският президент Мигел Диас-Канел също осъди бунтовете.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо нарече протестите неуважение към демокрацията./БГНЕС