Процесът срещу Митьо Очите в Специализирания съд продължава

Съдебното дело срещу Димитър Желязков и 12-те участници в ръководената от него организирана престъпна група за разпространение на наркотици, изнудвания и палежи продължава в Специализирания наказателен съд на 13 декември.

Познатият като Митьо Очите е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Тя е действала в периода от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Южното Черноморие и по специално в Бургас, Ямбол, Несебър и к.к. „Слънчев бряг“.

На съд по същото дело са още 12 лица. Деветима от тях – за участие в ръководената от Желязков група, а 3 за престъпления, извършени по поръчение на групата. Сред обвиняемите участници е и дъщерята на Желязков – Станислава, обвинена за събиране на „такса спокойствие“ от таксиметрови фирми и собственици на търковски обекти в курорта „Слънчев бряг“.

Освен като ръководител на организирана престъпна група, Очите отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане. В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви.

За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5 до 10 хиляди лева и конфискация на една втора от имуществото му. /БГНЕС