Пробиотици в бирата повишават имунитета

Бирата е любима на хората от хилядолетия. Днес тя е най-широко консумираната напитка в Европа след водата. Кехлибарената течност се пие във всеки сезон, а през горещите летни дни е истинска наслада и спасение от жегата. Учените са убедени, че умерената й консумация може да е част от здравословния начин на живот.

Следи от производството на пиво се откриват още от 10 000 години преди новата ера. В сграда в селището Гьобекли тепе в Турция, датирано от епохата на неолита, се намира постройка, приличаща на храм, в която има много големи каменни вани. В тях са открити следи от химическото вещество оксалат. То се образува при смесването на ечемик и вода, а при ферментацията им се получава бира.

Хмелът – щипка магия в пивото

Човечеството по пътя на опита е установило, че пивото може да бъде източник на хранителни вещества, да подобрява настроението, а с добавянето на хмел в рецептата то става трайна напитка, в която не могат да виреят болестотворни микроорганизми. Той се използва за придаване на горчивина и аромат на напитката, стабилизиране на пяната и като натурален консервант. Положителните здравословни ефекти от бирата се дължат на комбинацията от алкохолно съдържание и фенолни компоненти, произхождащи от хмела, ечемичния малц и от химичните трансформации, които те претърпяват по време на пивоварния процес.

Като цяло все по-голям интерес предизвикват проучванията върху флавоноидите от хмела, тъй като се счита, че те имат потенциал при прилагането им в програми за профилактика на различни заболявания, защото са с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. В пивото в различни концентрации са установени шест класа флавоноиди. Разликите са обусловени от използваните суровини – сортовете ечемик и хмел, условията за протичане на ферментационния процес и времетраенето на отлежаването.

Антиоксидантите се борят със свободните радикали

И така съвременната наука стъпка по стъпка разкрива защо хмелът се оказва цяло чудо – при процеса на варене със само няколкото задължителни допълнителни рецептурни съставки: вода, малц и пивоварни дрожди, бирата се превръща в напитка с много ценни биологичноактивни микроелементи и полифеноли - ферулова киселина, ксантохумол, катехини, епикатехини, проантоцианидини, кверцетин, рутин. Всички те са причина за мощното антиоксидантно действие на пенливата течност. Последните проучвания в международен план, потвърдени и от изследвания на български учени, изясняват още един механизъм, който води до ефективна битка със свободните радикали в организма и има благоприятен и отпускащ ефект върху него. На XI–ия конгрес по хранене, който се проведе у нас в началото на лятото във Варна, проф. Донка Байкова и проф. Габриела Маринова представиха изследвания, които показват наличие на пробиотични бактерии и различни видове антиоксиданти в пивото.

Пробиотиците повишават имунитета

Именно заради богатството на полифеноли се наблюдават благоприятни промени в състава или функциите на чревната микрофлора и нейната жизнеспособност - по-специално те стимулират увеличаването на пробиотичните протектори на лигавичната бариера - бифидобактерии и лактобацили. Полифенолите и пробиотичните протектори са с полезен ефект за организма - потискат размножаването на патогенни организми и възпалителни реакции, стимулират растежа на полезните бактерии, подобряват имунологичните функции на червата и спомагат за елиминирането на токсините. Ако количеството полезни бактерии спадне под нормата, киселинността рязко спада и в червата започват да се наблюдават процеси на гниене и образуване на газове, тялото става податливо и на простудни заболявания. А биоактивните вещества в бирата спомагат за подобряване на естествената биологична резистентност на организма към негативните фактори на околната среда.

Благотворните свойства на кехлибарената течност не свършват дотук. Умерената й консумация спомага за синтеза на „добрия“ холестерол и понижава нивата на „лошия“. В пивото има и вещества, които регулират нивото на кръвната захар и липидния баланс на организма. Напитката има седативно и релаксиращо действие, така че допринася за спокойствието и позитивизма.

В момента на пазара могат да бъдат открити нискоалкохолни и безалкохолни разновидности бира с отлични вкусови качества, така че можем да се насладим на благоприятното действие върху здравето и да обогатим диетата си в различни ситуации. И да не забравяме, че това може да се случи само при умерена консумация. /БГНЕС

Тагове: