Антиоксидантите се борят със свободните радикали
И така съвременната наука стъпка по стъпка разкрива защо хмелът се оказва цяло чудо – при процеса на варене със само няколкото задължителни допълнителни рецептурни съставки: вода, малц и пивоварни дрожди, бирата се превръща в напитка с много ценни биологичноактивни микроелементи и полифеноли - ферулова киселина, ксантохумол, катехини, епикатехини, проантоцианидини, кверцетин, рутин. Всички те са причина за мощното антиоксидантно действие на пенливата течност. Последните проучвания в международен план, потвърдени и от изследвания на български учени, изясняват още един механизъм, който води до ефективна битка със свободните радикали в организма и има благоприятен и отпускащ ефект върху него. На XI–ия конгрес по хранене, който се проведе у нас в началото на лятото във Варна, проф. Донка Байкова и проф. Габриела Маринова представиха изследвания, които показват наличие на пробиотични бактерии и различни видове антиоксиданти в пивото.
Пробиотиците повишават имунитета
Именно заради богатството на полифеноли се наблюдават благоприятни промени в състава или функциите на чревната микрофлора и нейната жизнеспособност - по-специално те стимулират увеличаването на пробиотичните протектори на лигавичната бариера - бифидобактерии и лактобацили. Полифенолите и пробиотичните протектори са с полезен ефект за организма - потискат размножаването на патогенни организми и възпалителни реакции, стимулират растежа на полезните бактерии, подобряват имунологичните функции на червата и спомагат за елиминирането на токсините. Ако количеството полезни бактерии спадне под нормата, киселинността рязко спада и в червата започват да се наблюдават процеси на гниене и образуване на газове, тялото става податливо и на простудни заболявания. А биоактивните вещества в бирата спомагат за подобряване на естествената биологична резистентност на организма към негативните фактори на околната среда.
Благотворните свойства на кехлибарената течност не свършват дотук. Умерената й консумация спомага за синтеза на „добрия“ холестерол и понижава нивата на „лошия“. В пивото има и вещества, които регулират нивото на кръвната захар и липидния баланс на организма. Напитката има седативно и релаксиращо действие, така че допринася за спокойствието и позитивизма.
В момента на пазара могат да бъдат открити нискоалкохолни и безалкохолни разновидности бира с отлични вкусови качества, така че можем да се насладим на благоприятното действие върху здравето и да обогатим диетата си в различни ситуации. И да не забравяме, че това може да се случи само при умерена консумация. /БГНЕС