Продължава евакуацията в с. Каравелово, река Стряма заля Трилистник

До момента 39 души от карловското село Каравелово са евакуирани и спасени от аварийните екипи на Столичната община. От вчера екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са на терен по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

С помощта на специализирана техника, както и две лодки аварийните екипи, ръководени от Красимир Димитров, евакуираха възрастни хора, майка с бебе, неподвижна жена. Тази сутрин са евакуирани 4 човека, между които 91-годишна жена.

С помощта на алпийски метод екипите на общината и водолази на ГД Пожарна безопасност и защита на населението провеждат спасителни операции. Доставена е и храна и вода на хората в населеното място.

В Каравелово са разрушени мостовете от придошлата река, а улиците покрити с вода и тиня, на места са образувани ями, което затруднява изключително много придвижването. Работата на терен продължава.

Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото. Водата е нахлула дори и във високите части на селото.

Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той. В момента екипи на общината евакуират хора, съобщава БНР.

Бизнесменът Красимир Кумчев разказа, че приливната вълна е стигнала селото около 8.30 ч. сутринта.

"Половината село е под вода. Хората, които са се евакуирали и са пред селскостопанския ни двор, разказаха, че когато са напуснали домовете си, е имало метър и половина вода. Отделно голяма част от земеделските площи са под вода".

Той разказа, че част от хората са тръгнали към Рогош, други - към Пловдив.

Кумчев заяви, че тази година от много време насам, "Напоителни системи" не са почистили коритата на своите съоръжения - напоителни и отводнителни канали, и заради това водата много бързо прелива.

Във връзка с усложнената обстановка, интензивните валежи и наводненията в района на Карлово, от вчера Областната организация на БЧК-Пловдив изпрати екип на място. Той посети най-засегнатите райони и проведе срещи с представители на местната власт за извършване оценка на нуждите в Карлово и околните населени места с ограничен достъп.

Екип на Общинската организация на БЧК в Карлово посети болницата, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психологическа помощ и им бяха предоставени вода и храна, съобщиха от БЧК. Проведени бяха допълнителни срещи с областния управител Ангел Стоев и с кметовете на засегнатите населените места за прецизиране на нуждите. От тази сутрин два екипа на БЧК са на терен на територията на община Карлово и в с. Каравелово – едно от най-засегнатите от наводненията места. Най-належащи са нуждите от питейна (минерална) вода за 5000 души и материали от първа необходимост за 100 души от евакуираните, които БЧК осигурява. Екипите на БЧК остават на място, за да оказват подкрепа на всички нуждаещи се.

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес - 3 септември 2022 г. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, съобщиха от земеделското министерство.

Обръщаме внимание, че заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Земеделските производители със 100 % пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие. /БГНЕС