Продължава поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий

През днешния ден продължава поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий в митрополитската катедрала "Св. Неделя". До късно в понеделник хиляди вярващи чакаха пред храма, за да се поклонят пред мощите на светците, предаде репортер на БГНЕС.

Мощите на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий пристигнаха от Света гора - Атон, от представителството на манастира Есфигмен в Карея вчера и ще останат в София до 25 май на обяд.

През вчерашния ден бе отслужена и празнична архиерейска вечерня.

По време на вечернята бе отслужен чинът на петохлебието, частици от което епископ Поликарп раздаде на вярващите в края на вечернята.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В своето вдъхновено слово владиката отбеляза, че преживяваме историческо събитие – да посрещнем в България мощите на светите братя Кирил и Методий. Той припомни изключителните заслуги на равноапостолните солунски братя за духовността на българския род и на славянските народи.

"Нашата азбука е дело на светци, затова се помни и се знае от всички. Нека този свещен дух да бъде и пребъде в живота ни! Бог по молитвите на светите братя Кирил и Методий да ни благославя, да ни укрепява и ни направи истински благодарни за даровете, които ни е дал... Нека Господ да въздаде на всички за положените трудове и усилия, а ние се обръщаме към църковното изпълнение със светогорския поздрав: Братя (и сестри), простете нашите грешки с вашата любов!" /БГНЕС