Продължава протестът #ГАZwithme пред президентството

Граждани се събраха пред президентстската институция тази вечер, за да изразят несъгласието си България да е зависима от Руската федерация относно доставките на газ, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът е под надслов #ГАZwithme. На излизане от президентството държавният глава Румен Радев беше посрещнат от тълпата със скандирания “оставка”.

“В момента голямата опасности е, ако някой реши да промени курса на България в своята евроатлантическа ориентация и да върне България в периферията на политики, тирижирани от руската държава. Кремъл не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договора с "Газпром" би гарантирало енергийната сигурност на България. Важно е да приложим онези политики, който да ни направят независими не само от руската газ, а от газа като цяло”, заяви бившият екоминистър Борислав Сандов.

“Нищо не се е променило от 2013 година. Още от времето на Орешарски се въртят едни и същи кукли на Москва тук. Основните ни искания са никакъв "Газпром" или поне това е моето. Никакъв "Газпром" и никакви занимавки с руски глупости”, заяви Евгени, един от протестиращите пред президентската институция.

Едно от исканията на протестиращите пред сградата на президента е незабавното пускане на интерконектора с Гърция. Протестиращите се обявяват за даване на гаранции за независимост от Руската федерация. /БГНЕС