Продължава ремонтът на пл. "Македония", столичани чакат и линеен парк

Продължават ремонтните дейности на пл. "Македония" в София, предаде репортер на БГНЕС. Дейности по ремонта на участъка текат и в неделя, макар и не така усилено, както в делничните дни. На място все още има заграждения и техника.

Монтажът на трамвайните релси между Руски паметник и бул. "Христо Ботев" по бул. "Македония" започна в началото на юли 2021 г. Преди това беше демонтиран старият път, преместени бяха всички инженерни мрежи и бе направена основата. Любопитен факт е, че при изкопните дейности на ремонта на трамвайното трасе по бул. "Македония" беше открит 152-милиметров авиоснаряд от времето на Втората световна война, който впоследствие беше обезвреден.

С цел да се осигури движението и да се намалят затрудненията за живущите, участъкът по бул. "Македония" се работи на два подетапа, като единият е със затваряне на южното локално платно с осигурени пешеходни преминавания през ул. "Ивайло" и ул. "20 април".

Ремонтните дейности в района на пл. "Македония" доведоха до промени в движението на трамваите 6 и 7, което впоследствие беше възстановено в трасето от бул. „Македония“ до последните им спирки – съответно в кв. „Иван Вазов“ и кв. „Манастирски ливади-запад“. До края на февруари се преустановява преминаването на трамваи с номера 4, 7, 8 и 10 по бул. „Христо Ботев“, като същите ще бъдат пренасочвани от бул. „Македония“ към бул. „Мария-Луиза“. Движението на трамвай номер 1 продължава да е преустановено за рамките на ремонта.

Следващият участък, в който ще започне монтаж на релсов път, е от болница "Пирогов" до "Бъкстон".

Крайната цел е двата участъка да се превърнат в линеен парк с озеленяване и със зелени трамвайни линии. Ремонтът се случва по проект „Интегриран столичен градски транспорт - фаза II” и е на обща стойност около 115, 240 млн. лв. Очаква се проектът да бъде финализиран през ноември 2023 г. По проекта трябва да бъдат доставени 13 нови нископодови и климатизирани трамвайни мотриси, чрез които ще се повиши комфортът на пътниците. Целта е също да бъдат намалени вредните емисии. Проектът предвижда още нови електронни табла заа спирки на градския транспорт.

"Македония" е един от централните булеварди в район "Красно село" в София. Той се простира между пл. "Руски паметник" и пл. "Македония". Той носи името на историко-географската област Македония. В миналото е известен като Кюстендилско шосе. Също и като Княжевско шосе. След 1944 г. е наречен на Димитър Благоев, като след демократичните промени името му е изменено. Сред забележителностите на булеварда е гръцката църква "Св. Георги", представляваща трикорабна базилика. Църквата е построена в началото на ХХ век и станала повод за дипломатически скандал по време на антигръцките вълнения в България през 1914 година, причинени от действията на гръцките власти в новозавладяната Егейска Македония. А днес столичани са в очакване да се превърне в линеен парк. /БГНЕС