Продължават протестите в „Пирогов“, медици плашат с напускане

За пореден ден служители в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ излязоха на протест в подкрепа на освободения директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов, предаде репортер на БГНЕС.

С плакати „Пирогов не точи касата“, както и знамена на синдикалните организации лекари, медицински сестри и санитари изразяват недоволството си срещу смяната в ръководството на лечебното заведение, извършена от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Лекарите за пореден път настояха за неговата оставка, както и заплашиха, че част от тях са готови да напуснат болницата. Те настояват още за незабавната оставка на директора на НЗОК и въвеждане на пътека, която да осигури лечението на пациентите с постковид синдром и лонгковид синдром.

В подкрепа на медиците на протеста дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

„Преди една година палихме свещи и ръкопляскахме по терасите в подкрепа на медиците от „Пирогов“ и другите болници, защото се справят с COVID-кризата, а изведнъж те се оказаха престъпници. Това не го разбирам. Обществото позволи някакъв предател от тяхната гилдия, за мен този министър е предател, да вмени, че лекарите са престъпници“, коментира популярният български актьор.

„Със своето присъствие тук показват своето отношение към една от най-хуманните професии в света. Тези хора са честни и се грижат за живота и здравето на нас и близките ни“, допълни още той в защита на протестиращите лекари.

Хората в бели престилки за пореден път затвориха за движение натоварения столичен булевард „Цар Борис III”, предизвиквайки големи задръствания. Те се заканиха, че протестите ще продължат докато доскорошният директор проф. Асен Балтов не бъде възстановен на поста.

Медиците са взели и колективно решение от утре да преустановят блокирането на булеварди и кръстовища, за да не пречат на придвижването на столичани до работните им места. /БГНЕС