Продължава изследването на проби от Плевен и Габрово

Нямаме доказани нови случаи на коронавирус, в момента продължават да се изследват проби. Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

„В момента продължава изследването на пробите и от двата региона. Те са много – 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни“, каза проф. Мутафчийски.

Той съобщи, че до момента има 111 хиляди заразени от коронавирус в цял свят, оздравелите са 62 хиляди.

„В Гърция няма отбелязани нови случаи. Към момента там има данни за 73 заразени, в Румъния са 15. По-сериозен ръст има Иран. В Германия случаите са над 1200, във Франция положението е сходно. В Италия са около 7 хиляди“, каза проф. Мутафчийски.

Той отбеляза, че днешният ден е бил много интензивен както за правителството, така и за Националния оперативен щаб. Проф. Мутафчийски се спря на видеоконферентната връзка с участието на премиерите на редица страни-членки на ЕС и Израел, в която взеха участие и експерти. Разговорът бе посветен на мерките и борбата с коронавирус.

„Ключовата дума беше солидарност. Смисълът, който се влага в тази дума, е солидарност при взимането на мерки, солидарност в обмяната на информация, солидарност и в справяне с такава трудна задача, каквато е намирането на предпазни средства в глобален план“, посочи проф. Мутафчийски.

По време на разговора е бил отчетен проблемът с бавните тестове. По тази причина се налага разкриването на повече лаборатории.

„Габрово и Плевен станаха модел, по който вероятно ще се развият нещата и в други градове когато бъдат установени положителни проби. Епидемичната вълна в Европа върви, не само в Италия, а и в големите европейски страни броят на случаите нараства непрекъснато, така че това е процес, през който ще минат и всички останали държави, включително и ние”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Днес МВнР повиши индекса на риск за пътуване до Италия на ниво 3, което означава повишено ниво на риск, препоръка да не се пътува до определени райони, освен при необходимост. /БГНЕС