Продължава отводняването в Мировяне, р. Блато спадна с 80 см

В Мировяне положението за момента е спокойно. Нивото на река Блато е спаднало със 70-80 см, което е най-добрата новина. Това каза специално за БГНЕС директорът на аварийната служба в Столичната община Красимир Димитров.

Най-сериозно са наводнени дворовете и мазетата на къщите на улицата, която върви покрай река Блато. Именно от там екипите на общината и пожарната изпомпват водата от улицата в реката.

"В момента водата от полето се източва по този канал и вече влиза в устието на реката. За момента ни позволява да изпомпваме водата от първите засегнати къщи“, заяви Димитров и добави, че в момента на място работят 5 помпи.

„В момента изпомпваме вода в Требич. В Житен решихме проблема с наводнените къщи и наблюдаваме Нови Искър при бензиностанцията. В момента друг екип с техника работи между Гниляне и Курило, за да пуснем движението по-бързо. Там отводнихме и реката вече е в устието си, но остава само пътят да оправим, тъй като са нанесени щети от самата течаща вода – отворила е дупки в асфалта“, обясни той.

Димитров добави, че в една от къщите, чието мазе е наводнено са извели възрастна самотноживееща жена и са я настанили в сграда на звеното.

„Ангажимент на нашата дирекция е да се грижим за тази жена като храна, като облекло, условия докато не отводним нейната къща. След това с нашите колеги ще разработим план как да помогнем на жената, така че да се справи с абсолютно всичко и да няма проблем. Ако има някакви козметични промени в къщата, ние ще ги направим за наша сметка“, обеща Димитров.

Попитан дали има евакуирани хора по места, директорът на службата каза, че нямат информация за такива случаи и коментира, че това се дължи на фактът, че повечето хора с наводнени дворове и мазета са се приютили при свои близки или съседи.

„Ние нямаме такива големи наводнения на първи, втори етажи или на цялата къща. Имаме мазета и дворове“, посочи той.

Димитров обясни, че на терен работят около 10 екипа и са оставили да почиват само 6 човека, които през нощта са наблюдавали дигите и нивата на водите.

„За момента положението не е бедствено, за момента съм сигурен, че ще се справим. Имаме достатъчно сили и средства. Това, което ме обнадеждава е, че нивото тук спадна, язовирите в Костинброд се регулират и не са толкова критични. Да се надяваме, че метеорологичните условия ще ни пощадят, така че да няма проблеми. Ние сме тук и ще останем докато не се справим изцяло с проблема“, увери той и уточни, че дори да паднат градусите, това няма да пречи на работата им, важно е да спрат валежите.

Той добави, че предстои да сложат допълнителни помпи, за да намалят обема на язовира в Суходол.

Въпреки бедствието местните са доволни от реакцията на службите.

„Имаме вода в мазето около две педи, около 40 см. Преди 15 години е било така, сега пак се случва. Няма големи поражения, само в дворовете“, каза Снежинка Кръстанова.

Според нея наводнените земеделски земи ще създадат проблем при саденето и орането, но според нея източването на реката в нивите е било единственото правилно решение в случая.

„Спасени сме. Това е най-важното. Положението засега е овладяно“, заяви Наталия Свиленова и каза, че случилото се е неприятно, но срещу природата човек не може да се бори.

В Мировяне заваля сняг, което хората приеха с облекчение и като възможност за справяне със ситуацията. /БГНЕС