Продължават проверките в дома за хора с деменция в Горско Косово

Продължават проверките в дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово, след като вчера омбудсманът сезира главния прокурор за фрапиращи нарушения. Сред тях са и 24 смъртни случая. По – рано днес кметът на Община Сухиндол заяви, че е получил уверение от социалния министър Деница Сачева, че държавата ще съдейства за изготвянето на проект за изграждане на нов център за настаняване от семеен тип, в който 57-имата домуващи да бъдат преместени, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Община Сухиндол и Министерството на труда и социалната политика ще изготвят проект за нов център от семеен тип, а финансирането ще се търси по европейски проект. Кметът на града Пламен Чернев заяви, че уверението за това има от ресорния министър Деница Сачева.

„Общината ще пише евро проект съвместно с Министерството на труда и социалната политика да се намери възможност за финансиране!“, каза Пламен Чернев – кмет на Община Сухиндол.

Повечето от хората, които постъпват тук са с редица придружаващи заболявания и най- често биват настанявани в изключително тежко състояние, разказа днес личният лекар на домуващите.

„Имам случаи, когато я карат следобед в петък и в събота сутринта почива. Има домуваща, която я карат в 1 часа, в 3 следобед почива, има домуваща, която я карат на носилка от реновирано заведение, след няколко дни почина. Защото при нас ги карат, а не на друго място, има заповед, директорката е длъжна да ги приеме, а ние сме длъжни да ги обслужваме“, посочи д-р Христо Йорданов – личен лекар в Дома за възрастни с деменция.

Рано тази сутрин на проверка в дома влязоха експерти от Инспектората към Агенция „Социално подпомагане“.

„Ще проверяваме изнесените данни, които са във връзка с високата смъртност, условията при които живеят потребителите, грижите, които се полагат за тях”, заяви Татяна Димитрова от Дирекция „Социално подпомагане“. Днес на проверка в дома влиза и прокуратурата, след като вчера окръжният прокурор на Велико Търново се самосезира по случая. /БГНЕС