Продавачи на цветя превръщат пътни платна в търговски площи

Търговци на цветя неправомерно заемат пътните платна със стока. За проблемът, съществуващ от години се оплакаха наематели на магазини, които казаха, че заради това няма къде да паркират и в района стават задръствания, които водят до напрежение. Същото потвърди и Стоил Цицелков, чиито прозорци гледат към пазара. Пред БГНЕС той каза, че основният проблем там е липсата на ефективен контрол.

„Не познавам какви точно са разпоредбите за тържища и пазари, но съм убеден, че никой не е позволил търговия от пътното платно. Тротоарите в по-голямата част са блокирани, което принуждава клиентите да оставят колите си на платното и това изцяло блокира движението“, обясни Цицелков.

Той добави, че друг проблем е шумът, който започва от рано сутрин и всекидневно нарушава спокойствието на спящите хора в района.

„Няма регулация, която да казва от колко до колко часа може да оперира това тържище. Тази сутрин около 3 ч. дойдоха камиони“, посочи той и добави, че също така търговците използват парка пред блока им за тоалетна, защото такава не им е предоставена от борсата.

Също така липсват контейнери, в които търговците да изхвърлят непродадената си стока и това те правят в сивите контейнери, в които по принцип не трябва да се изхвърля зелен отпадък. Отделно от това някои от тях изхвърлят мазнини и вода, в която са били потопени цветята, която изтича от казаните по улиците, а в горещите летни дни миризмата е неописуема.

Всичко това чуха и от Столичния инспекторат, които днес извършиха проверка на борсата и обещаха, че това което им влиза в правомощията ще бъде направено, за да бъдат защитени интересите и на търговците, и на жителите. От инспектората увериха също така, че контролът там е системен и ежедневен.

„Нарушители сме установили. Това се случва в сутрешните часове, рано сутрин, когато търговци излизат на пътните платна и предлагат цветята, които изнасят. Ние взимаме необходимите мерки със санкционната дейност, която може да упражняваме“, заяви за БГНЕС Мирослав Кръстев, началник сектор „Контрол на търговската дейност“ в СИ.

Кръстев уточни, че те съставят акт за установяване на административно нарушение, а размерът на глобата се определя от кметът на Столичната община като тя започва от 100 лева на физически лица и достига до 1500 лв.

„Има други нарушения. Налагаме санкции и за чистота“, добави още той./БГНЕС