Продавачите на пазара в "Младост" 1 вече са с шлемове, затегнаха и мерките на Женския пазар

Предпазни шлемове носят продавачите на пазара в Младост 1 в столицата. На него, както и на Женски пазар, в съответствие с изискванията за затягане на мерките по пазарите, вече има и отделни места за вход и изход, за да не се смесват потоците от хора.

Затягат се и мерките за борба с COVID-19 и на територията пазар „Димитър Петков“, стопанисвани от Пазари Възраждане ЕАД. Те са в отговор на заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за борба с коронаривуса.

Ръководството на Женски пазар взема мерки още на 16 март с издаване на заповед, която регламентира носенето на предпазни средства, ползването на дезинфектанти и отстояването на 2 метра на търговци и клиенти, съобщи изпълнителният директор на Пазари Възраждане ЕАД Драгомир Димитров. „Тези мерки работеха добре до затоплянето на времето. Когато се затопли времето, повече посетители дойдоха на най-популярния и най-посещаван столичен пазар, и това наложи ние да втвърдим мерките, - от вчера създадохме нова организация“, посочи Димитров. Тази организация, по думите му се състои в това: Целият пазар е заграден, има един един изход и един вход, който е контролиран от техни служители, които с радиоприемници се информират колко напускат и колко могат да влязат. Поддържат една маса от 80 посетители, за да няма струпване вътре. Димитров посочи, че това е в частта, която е за зеленчуковия пазар, тъй като в другата част нямат проблеми „Тя е много голяма, при тях няма струпвания, но сме безкомпромисни в заповедта си, че който търговец не спазва изискванията по отношение на предпазни средства и допусне струпване пред неговия търговски обект, ние го затваряме и му прекратяваме договора“, посочи той. Все още по думите му няма такива с прекратени договори, защото не са забелязали нарушения.

Така, чрез контролно-пропускателните пунктове се гарантира еднопосочно движение съобразно заповедта на кмета и здравния министър. „Ние сме изпълнили изцяло тези разпоредби. Превърнали сме всяка чешмичка в пазара в пункт за дезинфектация, като сме осигурили течен сапун, пуснали сме чешмичките, за да могат гражданите, ако имат досег с повърхности, които са неудобни за тях, да могат да се измият ръцете“, разказа директорът. Около обед там се очакваше доставката и на още две чешми, които са мобилни, с крачен педал. Те ще бъдат поставени на входа и на изхода на самият пазар. На входа имаше опашка, а Драгомир Димитров обясни, че по обяд е най-голяма, защото обикновено това е времето когато излизат най-много хора да пазаруват. „Аз съм от 8 часа сутринта тук и ви уверявам, че спазването на дистанцията на опашката беше наш проблем в началото, защото ние разчертахме пред 1,5 – 2 м. дистанции, постоянно приканваме гражданите, отделил съм служител, който да наблюдава спазването на реда на опашката и както всяко нещо в първия момент то не е особено добре прието, защото хората негодуват, защото досега са имали свободен достъп, но предполагам, че до 2-3 дни ние ще успеем да дисциплинираме изцяло опашката да спазва наистина всички тези изисквания, а който не ги спазва просто няма място в пазара“, посочи Димитров.

Абсолютно всички търговци, които работят на пазара в "Младост" 1 - частен пазар, имат осигурени шлемове и ръкавици от управата на пазара. Ежедневно се раздават и се осигуряват всички необходими консумативи, посочи Ралица Иванова, управител на фирмата, която стопанисва пазара. От вчера на пазара има нови мерки, които те се стараят да спазват. „Има ежедневна дезинфекция на пазара. На всичките търговци сме осигурили предпазни средства, ръкавици, ежедневно се извършва вътрешен контрол, има установен ред за еднопосочно движение на пазара, и се стараем максимално да бъдат защитени както търговците, така и посетителите на нашия пазар“, обясни тя. Иванова посочи, че имат хора от техния персонал и екип, които следят ежедневно да се спазва реда и всичко, което е предписано по заповеди и нареждане. „От днес има полиция, която минава, проверява, също следи за правилното спазване на заповедта“, разказа тя. Те предвиждат повече хора по празниците, но казват, че са подготвени. „Ще има регулярно пускане на хора на пазара. По никакъв начин няма да допуснем да има струпване и да застрашим нечие здраве по този начин“, категорична е жената. Тя разказа, че два са входовете на пазара и един изход и са въведени от днес. „Заповедта е от вчера. Поръчали сме информационни табла, за да бъдат информирани всички граждани от къде точно трябва да се минава, затова имаме хора, които в момента правят това и насочват хората от къде да се влиза и къде да се излиза“, посочи Ралица Иванова. /БГНЕС