Продават на търг фланелката на Марадона от 1/4-финала с Англия на Мондиал 1986

Фланелката, носена от Диего Марадона, когато той отбеляза два гола срещу Англия на Световното първенство през 1986 година, включително известното попадение, познато като „Божията ръка“, ще бъде продадена на търг по-късно този месец, обявиха от аукционна къща Sotheby‘s.

Синият екип с номер 10 е собственост от края на противоречивия сблъсък на Мондиала от полузащитника на англичаните Стив Ходж, който размени фланелката си с Марадона след успеха на аржентинците с 2:1. Срещата от последните осем в Мексико, една от най-паметните в историята на световните първенства, бе от специално значение за Аржентина, тъй като бе играна само четири години след загубата на Фолкландската война. Мачът стана известен с двете попадения на дон Диего – едното след страхотен рейд, другото с помощта на ръка.

Едната от трите статуи в чест на дон Диего, който почина през ноември 2020.

Впоследствие аржентинците спечелиха Световното за втори път в рамките на осем години и Марадона, който вече беше звезда, бе издигнат в култ в родината си. След смъртта си от сърдечен удар през 2020, Аржентина обяви тридневен ритуал. Ходж, чиято автобиография е озаглавена „Човекът с фланелката на Марадона“, за последните 20 години отдаде екипа за публично изложение в Националния футболен музей в Манчестър. Sotheby’s сподели в свое изявление за АФП, че ще проведе свое собствено изложение за фланелката в Лондон по време на онлайн аукцион, насрочен за 20 април до 4 май.

Решението дали да остане за достъп на публиката ще зависи от спечелилия търга. Брам Вахтер, който отговаря за уличното облекло и модерните колекционерски предмети, каза, че „списъкът е дълъг за типа хора или организации, които биха искали да притежават предмета“. „Може да бъде лице, може да бъде музей или някой, който иска да притежава най-доброто от най-доброто, фен на футбола или клуб“.

Наддаването за сувенира на Марадона ще започне от 4 млн. долара, което е по-малко от рекорда за победна фланелка – 5.6 млн. долара, поставен през 2019 за екип, носен от Бейб Рут по време на престоя му в Ню Йорк Янкийс. Миналата година фланелка, носена през 50-те години на миналия век от звездата на Бруклин Доджърс Джаки Робинсън – първият тъмнокож играч в историята на Мейджър Лийг Бейзбол, бе продадена за 4.2 млн. долара. /БГНЕС