Проект по ПРСР запазва и развива обичая „Бабинден“ във Велинград

Eдин от най-тачените празници във Велинград и областта е 21 януари – „Бабинден“. Във Велинград и Ракитово, в Костандово и Дорково, както и в други селища от района, той се отбелязва с наложилата се вече тържественост и многообразие на ритуалите, които са по-различни спрямо празнуването в други краища на страната. Измиване на ръцете на бабите, даване име на децата /в общинските зали на селищата от котловината представителите на общини и кметства дават наред с името на децата символни знаци и подаръци/, кръшни народни хора, както и много танци и веселие бележат празника.

Заради Ковид пандемията, провеждането на обичаите бе изправено пред сериозни предизвикателства. Това мотивира младия екип на Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1905“ във Велинград да кандидатства с проект към Местната инициативна група (МИГ) „Белово, Септември, Велинград“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г. (ПРСР) за съхраняване и развитие на местните идентичности и валоризиране на местното културно наследство. За реализиране на предложението си с наименование: „Съхраняване и развитие на местното културно наследство и традиции чрез изработване на фолклорни носии за подготовка и представяне на фолклорна музикално-танцова постановка "Бабинден във Велинград", читалището получава финансиране в размер на 18 201 лв.

Мария Чорбаджиева

„Проектът „Бабинден“ във Велинград е първият ни голям проект, който е изпълнен по ПРСР“, разказва директорът на читалището Мария Чорбаджиева пред БГНЕС.

„Беше трудно за нас първоначално да се справим с набавянето на цялата документация, но когато има желание – има и начин. Справихме се напълно сами, без да ползваме консултантски услуги от фирми. Безценна помощ ни оказа и Местната инициативна група „Белово, Септември, Велинград“ – хората, които движат местната група, също бяха много отзивчиви и винаги бяха насреща, когато имахме въпроси“, допълва директорът.

Проектът е финализиран в края на миналата година.

„Изпълнението на този проект допринася за обогатяване и запазване на една традиция във велинградско, свързана с обичая „Бабинден“. В него чрез музика и танци представяме обичая по бабуване в нашия край – уважението и почитта, които се отдават на бабите, на акушерките, на младите майки“, разказва Чорбаджиева.

Заради лесното одобрение и последвалото безпроблемно финансиране, екипът на читалището е категоричен, че при следващ подходящ проект по ПРСР за запазване на фолклора и народните обичаи, пак ще кандидатства по Програмата.

***

Материалът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), с подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Категории: