Проект съживява един от символите на Видин – еврейската синагога

Един от символите на Видин – сградата на бившия еврейски молитвен дом, ще се превърне в културен център. Синагогата ще носи името на големия художник Жул Паскин, чиито корени са от дунавския град.

Наричали синагогата "белия лебед на Дунава“, защото отдалече се виждала като лебед на фона на реката и на града. Тя е обявена за паметник от национално значение през 1967 г.

От сайта на общината става ясно, че има одобрен проект„ Реставрация и адаптация на синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Проектът за реставрация е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Неговата обща стойност е 9 775 000 лева. От тях 8 275 000 лв. са безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“, а останалите 1 500 000 се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“.

Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 г., по подобие на тази в Будапеща. Издигната е за една година, а нейната декорация е превъзхождала украсата на Софийската синагога.

Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с колорит и употребата на древноеврейски символи.

Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г. поради масовото изселване на еврейските семейства от града.

Сградата ще бъде реставрирана отвън в оригиналния вид, в който е била. Отвътре ще бъде също възстановена, но ще има и нови елементи. Целта е да се превърне в многофункционална зала с изложбени площи. В нея ще могат да се провеждат различни културни събития, изложби, концерти, конференции.

Забравена и полуразрушена, тя все още пази следи от някогашното си великолепие, пише във Facebook страницата на проекта Vidin Synagogue: Културен център "Жул Паскин".

В статия на местния вестник "Рестарт Видин" се посочва, че по проекта за възстановяването й работи архитектурно бюро S Architectural Team с ръководител арх. Любомир Станиславов. Проектът следва желанието на организацията на евреите в България "Шалом", която дарява собствеността на сградата на община Видин с условието тя да бъде възстановена като културен център на името на родения във Видин световноизвестен художник с еврейски корени Жул Паскин. /БГНЕС